Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Debt shaming'

Chinese app toont mensen met schulden om je heen

28 januari 2019 09:54 Aangepast: 28 januari 2019 09:54

Een app van de Chinese overheid toont mensen met schulden in real-time op de kaart. Dit moet burgers ertoe aanzetten mensen van wie ze denken dat ze hun schulden zouden kunnen betalen aan te geven.

Chinezen die de app openen krijgen een radar te zien die binnen een straal van 500 meter scant naar mensen die hun schulden niet hebben afbetaald. De app is vrijgegeven door het Chinese Hooggerechtshof van Herbei in Noord-China en werkt via de populaire chat-app WeChat.

Gebruikers zien de naam van de schuldenaar, hun burgerservicenummer en de reden waarom ze op de lijst staan. De overheid stimuleert daarmee mensen om de schuldenaren via de app aan te geven als ze vermoeden dat ze wel in staat zijn om hun schuld af te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een schuldenaar die gezien wordt in een duur restaurant.

De Chinese samenleving kijkt neer op mensen met schulden en zuinig leven staat dan ook hoog in het vaandel. Gemiddeld gezien hebben Chinese huishoudens minder schulden dan huishoudens in Westerse landen, alhoewel dat aan het veranderen is.

'Sociaal krediet'

Deze software maakt onderdeel uit van het 'sociale krediet' van de Chinese burgers. De Chinese overheid is sinds 2014 bezig met een programma dat iedere burger burger beloont of straft op basis van zijn of haar gedrag. Ben je een brave burger, dan krijg je korting op je energierekening, heb je snel internet en mag je reizen.

Maar bijvoorbeeld wegpiraten, rokers in niet-rookzones of game-verslaafden krijgen allerlei beperkingen, zoals vertraagd internet, niet in de eerste klas van de trein kunnen reizen tot geweigerd worden voor bepaalde banen. In 2020 moet het programma operationeel zijn voor alle Chinese burgers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Populaire Chinese Android-weerapp verzamelt onnodig veel data'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische auto’s delen locatie-info met Chinese overheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van