'Aanbevolen'

YouTube bindt strijd aan met complottheorieën en misleidende video's

25 januari 2019 22:08 Aangepast: 26 januari 2019 20:32
Beeld © Getty Images

Video's waarin wordt beweerd dat de aarde plat is, of waarin een kwakzalvermiddel tegen een gevaarlijke ziekte wordt aangeprezen: als het aan YouTube ligt, sterven deze video's een stille dood.

Het videoplatform heeft vandaag laten weten dat het zijn techniek gaat aanpassen om dergelijke video's minder publiek te geven. Ze worden niet verwijderd van het platform, maar het is de bedoeling dat ze minder vaak opduiken naast andere video's onder het kopje 'aanbevolen'.   

Verantwoordelijkheid naar onze kijkers

"Daarmee denken we een goed midden te houden tussen de vrijheid van meningsuiting aan de ene kant en onze verantwoordelijkheid naar onze kijkers aan de andere kant", meldt YouTube in een verklaring. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube wil van gevaarlijke challenges af

Hoe die lijstjes van gerelateerde video's tot stand komen is een goedbewaard geheim van YouTube. Elke keer zodra er iets bekend wordt van hoe die lijst wordt samengesteld, zijn er duizenden makers die daarop inspelen bijvoorbeeld door de 'juiste' sleutelwoorden te gebruiken en hun video's  zo onder een zo groot mogelijk publiek verspreiden en daarmee geld te verdienen.

'... En Je Raadt Nooit Wat Er Dan Gebeurt!'

YouTube past dit algoritme geregeld aan: recent nog om de grote hoeveelheid clickbait ('... En Je Raadt Nooit Wat Er Dan Gebeurt!') terug te dringen. Dat deden de programmeurs door meer belang te hechten aan de reacties van gebruikers die een video bekeken hadden en minder belang aan het aantal keren dat een video was aangeklikt. 

Hoe het videoplatform nu denkt de strijd aan te gaan met complottheorieën is niet bekend. 

Bootcamp voor YouTubers

Uit onderzoek van de HEMA blijkt dat veel jongeren dromen van een carrière op YouTube. Maarliefst 40 procent ziet het wel zitten om opgeleid te worden tot professioneel vlogger. Vlog-cursussen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van