Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Businessmodel achterhaald'

Computerwinkelketen MyCom is weer failliet

25 januari 2019 17:55 Aangepast: 25 januari 2019 18:22

Elektronicaketen MyCom is opnieuw ter ziele. Eigenaar Kijk Up ziet er geen heil meer in en heeft faillissement aangevraagd voor MyCom, waar nog circa zeventig mensen op de loonlijst staan.

"Het huidige businessmodel is definitief achterhaald'', zegt directeur Marco Heestermans van Kijk Up. "Nadat in 2018 de marges nog verder onderuit zijn gegaan, lijkt het traditioneel inkopen van handelsgoederen en zelf voorraad houden, definitief een prehistorisch businessmodel."

In 2015 viel het doek ook al voor MyCom, dat toen nog rond de veertig winkels telde. Er volgde een doorstart met ruim twintig filialen. Begin vorig jaar kwam het bedrijf in handen van Kijk Up, oftewel de voormalige eigenaren van het al eerder op de fles gegane Kijkshop.

Marges liepen terug

Heestermans wilde met extra investeringen uit Zweden de weg omhoog terugvinden. Maar in plaats daarvan liepen de marges verder terug. Intussen bestond MyCom nog maar uit veertien winkels. Daarvan werden er begin dit jaar in overleg met schuldeisers zeven gesloten. De resterende zeven filialen gingen deze week dicht. Het is nu ook niet meer mogelijk producten online te bestellen of te laten repareren.

Volgens Heestermans is er geen directe oorzaak aan te wijzen voor de val van MyCom. "Het is een optelsom van omstandigheden'', zegt hij. 

De directeur gelooft overigens nog wel dat er toekomst zit in fysieke winkels. Maar dan niet als verkopers van producten, maar via dienstverlening. Dan zou een zaak nog wel producten kunnen verkopen, maar puur om klanten de winkel in te krijgen en niet meer voor de marge.

KijkBijMij ook failliet

Ook voor KijkBijMij is faillissement aangevraagd. Dat is een door Kijkshop gelanceerd consumentenplatform dat door Kijk Up zelfstandig is voortgezet. Het is de bedoeling dat binnenkort voor zowel MyCom als KijkBijMij wordt bekeken of er op de een of andere manier nog toekomstperspectief zit in de merken, aldus Heestermans.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore