'Too Good To Go'

Jumbo verkoopt verrassingsbox tegen voedselverspilling

13 februari 2019 10:26 Aangepast: 13 februari 2019 11:45

De eerste Jumbo-supermarkten verkopen nu een verrassingsbox met eten dat tegen de houdbaarheid aan zit voor een derde van de prijs. In een app zie je welke winkels de 'magix box' aanbieden.

Supermarktketen Jumbo is gestart met een verrassingsbox tegen voedselverspilling. Als pilot kun je in 13 supermarkten een Magic Box afhalen waarin je etenswaren vindt die tegen de uiterste houdbaarheid aan zitten. Veilig eetbaar voedsel dus, maar wel snel opeten.   

Bestellen werkt als volgt: gebruikers zien in de app Too Good To Go welke Jumbo-winkels een Magic Box aanbieden. Je betaalt de box, die altijd een derde kost van de daadwerkelijke waarde, via de app en haalt hem binnen een afgesproken tijdsslot op bij de Jumbo. Wat er in de box zit, verschilt per Jumbo en per dag. Het loont dus vaker op de app te kijken, de ene keer is het basics, de andere keer precies wat je zoekt voor de avondmaaltijd. Het gaat er tenslotte om geen eetbaar voedsel weg te gooien, en dus hangt de beschikbaarheid en variatie af van de voorraad in de winkel.

Nederland is wereldwijd nummer 2 in voedselexport, en produceert de meeste paprika’s, pepers en komkommers ter wereld. Tegelijkertijd belandt een derde van het eten dat wat wij aanschaffen in de prullenbak. In de hele keten, van de akker tot aan de tafel, wordt voedsel verspild. Niet alleen het eten zelf, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Voedselverspilling zorgt zo voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Je doet met de magic box dus niet alleen iets goeds voor je portemonnee, maar ook voor de aardbol.

Jumbo wil het weggooien van eetbaar voedsel tegengaan. De keten werkt al samen met de voedselbank en is sinds kort een samenwerking aangegaan met de app To Good To Go, dat ook al samenwerkt met bakkers, groenteboeren en ander voedselaanbieders. Het is een pilot die de komende weken draait in 13 winkels, met het doel de magic box in alle 600 Jumbo-supermarkten te verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minder voedselverspilling dankzij prijskaartje met schermpje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore