Ga naar de inhoud
Tech

Slag in handelsoorlog? China blokkeert Microsoft-zoekmachine Bing

Beeld © Getty Images

Internetgebruikers in China kunnen geen gebruik meer maken van Bing: de zoekmachine van Microsoft. De Chinese overheid lijkt daarmee een van de laatste buitenlandse zoekmachines te blokkeren die in China actief was. "Dit is haast niet los te zien van de handelsoorlog tussen de VS en China."

China Unicom, een van de grootste telecombedrijven in het land, zou vanuit de overheid opdracht hebben gekregen om Bing te blokkeren.De reden zou het verspreiden van illegale content zijn, schrijft de Financial Times

Microsoft bevestigt aan RTL Z dat Bing op het moment niet bereikbaar is in China. Het bedrijf denkt na over wat het nu moet doen.

Nieuwe golf van censuur

Het blokkeren van van Microsoft’s zoekmachine valt samen met een nieuwe golf blokkades, om het Chinese internet op te schonen.

De CAC is de dienst die in China verantwoordelijk is voor het offline halen van apps en websites die in China verboden informatie bevatten. En die dienst was de afgelopen tijd behoorlijk actief. Sinds begin januari zijn ruim 9300 apps verboden verklaard en werden meer dan 700 websites offline gehaald.

Ondanks dat Microsoft de zoekresultaten van Bing censureerde, is Microsoft nu dus ook een van die geblokkeerde websites.

Laaghangend fruit

"De blokkade van Bing komt op een interessant moment en kan haast niet los worden gezien van de handelsoorlog tussen Amerika en China", zegt correspondent Sjoerd den Daas.

Tegelijkertijd is het volgens hem laaghangend fruit. "Want zo groot was het marktaandeel van Bing niet."

Dat Microsoft met zijn zoekmachine wel actief mocht zijn en concurrent Google niet, komt deels omdat Bing de zoekresultaten censureerde. "Als je wat vond, werd het vaak alsnog geblokkeerd als je erop klikte", zegt Den Daas.

Lange lijst

Microsoft is het zoveelste Amerikaanse techbedrijf dat door China wordt geblokkeerd. WhatsApp werd in 2017 al geblokkeerd in het land.

Facebook zelf is al sinds 2009 verboden en probeerde stiekem de Chinese Digitale Muur te omzeilen door onder een andere naam actief te zijn. Tegelijkertijd proberen inwoners die blokkade te omzeilen met vpn-verbindingen.

Facebook, Instagram, Twitch

De zoekmachine van Yahoo, dat onder de motorkap draait op de techniek van Bing, wordt ook al ruim een half jaar geblokkeerd.

Datzelfde geldt voor andere populaire sociale media zoals Instagram, Twitter, maar ook streamingdienst Twitch, dat sinds september niet meer voor Chinezen beschikbaar is en uit de Chinese App Store van Apple is gehaald.

Google stopte in 2010

Google stopte in 2010 met zijn zoekmachine in China. Het afgelopen jaar werkte Google achter de schermen wel een een mogelijke terugkomst naar China met een gecensureerde versie van de zoekmachine.

Dat project had de geheimzinnige naam Dragonfly en zorgde voor nogal wat onrust. Het personeel van de techreus was er niet over te spreken. Ook Amerikaanse politici vonden dat Google het project in de ijskast moest zetten, omdat het daarmee mee zou werken aan de onderdrukking door de Chinese overheid. 

Ter geruststelling van al die mensen, verklaarde Google-ceo Sundar Pichai in een hoorzitting in het Amerikaanse Congres dat de plannen om weer naar China te gaan, niet concreet zijn.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl