Tech

Stofzuigerpionier en brexiteer Dyson verplaatst hoofdkantoor naar Azië

22 januari 2019 20:59 Aangepast: 23 januari 2019 09:14
James Dyson was in 2016 groot voorstander van de brexit. Beeld © Getty

De uitvinder van de stofzuigerzakloze stofzuiger James Dyson verplaatst het hoofdkantoor van zijn bedrijf naar Singapore. Het vertrek uit Engeland is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat de miljardair uitgesproken voorstander was van de brexit.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over 2018. Die zagen er trouwens uitstekend uit. Voor het eerst in de geschiedenis van het 27 jaar oude bedrijf steeg de omzet tot boven een miljard pond (1,1 miljard euro).

Het vertrek uit Engeland heeft niets te maken met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, benadrukt het bedrijf. De maker van stofzuigers, föhns en handendrogers wil na de verhuizing gewoon dichter bij zijn klanten zijn. En die zitten vooral in Azië.

Groeimarkt Azië

Volgens bestuursvoorzitter Jim Rowan is de keuze voor Singapore logisch, omdat het bedrijf steeds meer omzet uit Azië haalt. Inmiddels komt 96 procent van de omzet buiten het Verenigd Koninkrijk. "Onze groei in Azië was de afgelopen jaren twee keer zo groot als in andere delen van de wereld."

Ruim een jaar geleden maakte Dyson bekend zich ook te richten op de productie van elektrische auto's. Het bedrijf kondigde toen aan ruim 2,2 miljard euro te stoppen in de ontwikkeling van zowel de auto als de batterij. Het eerste model staat nog altijd gepland voor volgend jaar. 

Met name op het gebied van elektrische auto's verwacht het bedrijf veel van de Aziatische consument, aldus Rowan. "Het stelt ons in staat om onze kansen veilig te stellen en onze investeringen beter in de gaten te houden, met name in elektrische voertuigen en batterijen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stofzuigerfabrikant Dyson pompt 2,2 miljard euro in elektrisch rijden

Vermogen van 5 miljard

James Dyson startte zijn bedrijf in 1991 met de befaamde zakloze stofzuiger. Een revolutie. Later volgden onder meer handdrogers en föhns. De 71-jarige ondernemer is nog altijd voor 100 procent eigenaar van zijn bedrijf. Volgens schattingen van Forbes is hij goed voor een vermogen van zo'n 5 miljard euro. 

In de aanloop naar het brexitreferendum van 2016 sprak James Dyson zich publiekelijk uit voor een vertrek uit de Europese Unie. Volgens hem zou het Verenigd Koninkrijk de jaarlijkse afdracht van ruim 20 miljard euro beter kunnen besteden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van