Ga naar de inhoud
Privacywet

Google krijgt boete van 50 miljoen in Frankrijk

Beeld © ANP

Google heeft in Frankrijk een boete van 50 miljoen euro gekregen. Volgens de Franse privacywaakhond CNIL is de techgigant niet open genoeg over de gegevens die er van gebruikers worden bijgehouden. Op basis van die data krijgen mensen gepersonaliseerde reclame te zien.

Volgens de Franse waakhond kunnen gebruikers moeilijk vinden wat voor gegevens Google verwerkt en hoelang die informatie wordt bewaard. De informatie is ''buitensporig verspreid over meerdere documenten'', stelt de CNIL. Soms moeten mensen "vijf of zes keer doorklikken'' voordat ze op de juiste plek komen en zelfs dan is de informatie "niet altijd helder en begrijpelijk'' en "te algemeen en vaag'', aldus de toezichthouder.

Volgens de CNIL heeft Google de toestemming van gebruikers voor het verzamelen van gegevens niet rechtmatig gekregen, doordat het bedrijf de knop voor de instemming zelf al aanvinkt. Volgens de Europese privacyregels moeten gebruikers zelf bewust een actie uitvoeren om expliciet toestemming te geven voor het verwerken van gegevens.

De zaak was aangespannen door twee Franse organisaties die opkomen voor privacy, waaronder None Of Your Business

Reactie Google

Google zegt in een reactie nog niet te weten of het in beroep gaat tegen de boete: "Mensen verwachten een hoog niveau van transparantie en controle van ons. We willen aan die verwachtingen en de Europese privacyregels voldoen. We bestuderen de beslissing om onze volgende stappen te bepalen."

'Google
Lees ook
'Google hoeft vergeetrecht alleen binnen de EU toe te passen'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl