Maximaal 5 ontvangers

WhatsApp beperkt doorsturen berichten om nepnieuws tegen te gaan

21 januari 2019 16:28 Aangepast: 22 januari 2019 09:56

WhatsApp-berichten zijn voortaan nog maar naar maximaal vijf ontvangers tegelijkertijd door te sturen. Die maatregel is bedoeld om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

De wijziging gaat maandag wereldwijd in, zegt WhatsApp-hoofd communicatie Victoria Grand tegen Reuters tijdens een persbijeenkomst in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Android-telefoon krijgen de WhatsApp-update het eerst. Wanneer de update voor Apple-systeem iOS verschijnt, is nog niet bekend. 

Sinds juli 2018 lag de limiet op 20 ontvangers tegelijkertijd. Daarvoor konden berichten tegelijkertijd naar 250 mensen per keer worden gestuurd. Dat werd aan banden gelegd na geweld en zelfs lynchpogingen in India en Myanmar, na de massale verspreiding van valse beschuldigingen via WhatsApp.

Ook voerde WhatsApp in 2018 al een label in, dat duidelijk maakt dat een bericht doorgestuurd is. Boven doorgestuurde berichten staat sindsdien '➦ Doorgestuurd'.

India

De nieuwe wereldwijde maatregel van maximaal vijf ontvangers is volgens WhatsApp nog steeds het gevolg van de ongeregeldheden in India in 2018. WhatsApp is met 1,5 miljard gebruikers de grootste berichtendienst ter wereld. Moederbedrijf Facebook probeert de verspreiding van nepnieuws al langer aan banden te leggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van