Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'BMW en Daimler willen samenwerken bij bouw zelfrijdende auto's'

21 januari 2019 13:23 Aangepast: 21 januari 2019 13:27
Een Mercedes op de lopende band. Beeld © Getty

De Duitse bouwers van luxeauto's BMW en Daimler, het bedrijf achter Mercedes, willen samenwerken bij het maken van zelfrijdende auto's. Op die manier kunnen de hoge kosten voor het ontwikkelen van de technologie worden gedrukt.

Volgens Handelsblatt zouden de twee een standaard voor de hele branche willen neerzetten. BMW en Daimler zouden zo ook samen patenten kunnen verkrijgen.

BMW wil geen commentaar geven op wat het 'speculatie' noemt. Daimler was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelfrijdende auto's in VS op de weg gepest en belaagd: 'Mensen zijn bang'

Rivalen

Een samenwerking zou opvallend zijn, omdat er tussen de twee autoproducenten sprake is van forse rivaliteit. Zo willen zij graag de ander aftroeven over welke van de twee de grootste ter wereld is in het premiumsegment.

Maar de Duitse automakers te maken hebben met concurrentie uit Silicon Valley van onder meer Tesla en Waymo, onderdeel van Google.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag jouw zelfrijdende auto jou opofferen?

Uber en Waymo

Daimler en BMW hebben namelijk niet alleen te maken met de handelsoorlog, ze moeten ook de strijd aan gaan met bijvoorbeeld taxi-app Uber.

Wie als eerste het autonoom rijden beheerst kan een zelfrijdende vloot taxi's aanbieden, zegt Dietmar Voggenreiter van adviesbureau Horvath en partners in het Handelsblatt. Volgens hem zijn in de VS de rollen al verdeeld, met Waymo en Uber, maar in Europa zou dat nog niet zo zijn.

Volgens Voggenreiter zou die markt 150 miljard tot 200 miljard euro groot zijn, schrijft Handelsblatt. Dat is het dubbele van BMW nu.

Dalende winsten en koersen

BMW gaf vorig jaar een winstwaarschuwing, het verwacht dat de winst over 2018 niet op het recordniveau van vorig jaar uitkomt. In plaats daarvan zal de winst een 'gematigde' daling laten zien. Ook Daimler kwam afgelopen jaar met een winstwaarschuwing als gevolg van het handelsconflict tussen China en de VS.

De koers van BMW daalde sinds 1 januari vorig jaar met 14 procent, terwijl Daimler inmiddels 25 procent lager staat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelfrijdende auto? 'Forget it, die gaan wij niet meemaken'

Meer samenwerking

Onlangs maakten ook Volkswagen en Ford bekend te gaan samenwerken, maar dan bij de ontwikkeling van zowel zelfrijdende als elektrische auto's.

Maar BMW en Daimler werken eigenlijk ook al samen. Een aantal jaar geleden kochten zij, samen met Audi (onderdeel van het Volkswagenconcern) de producent van digitale kaarten Here.

En BMW laat weten al sinds 2010 samen te werken met Daimler op het gebied van de inkoop en ontwikkeling van onderdelen. 

Verder kregen de twee onlangs toestemming van de autoriteiten om hun activiteiten op het gebied van mobiliteitsoplossingen, zoals het delen van auto's en taxi-apps, te bundelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore