Tech

Boeing gaat als eerste 3D-geprinte onderdelen gebruiken

11 april 2017 14:18 Aangepast: 28 juli 2017 09:30
Beeld © ANP

Norsk Titanium uit Noorwegen gaat 3D-geprinte titanium onderdelen leveren voor de Dreamliner van het Amerikaanse vliegtuigconcern Boeing. Daarmee is dit het eerste commerciële toestel met 3D-geprinte onderdelen.

Dat maakt Norsk Titanium op zijn website bekend. Boeing wil de kosten drukken door onderdelen te gebruiken die 3D-geprint zijn. Volgens Reuters moet dat uiteindelijk de kosten per vliegtuig met 2 tot 3 miljoen dollar drukken.

Titanium is zeven keer zo duur als aluminium, maar het weegt minder. Daardoor moeten Dreamliners 10 procent minder brandstof verbruiken dan andere toestellen die op de markt zijn. Het kost in totaal 265 miljoen dollar om een Dreamliner te bouwen. Van die kosten komt 17 miljoen dollar voor rekening van titanium, zegt Reuters.

De onderdelen zullen in eerste instantie in Noorwegen worden geprint door Norsk Titanium. Maar eind volgend jaar wil het bedrijf negen printers hebben staan in New York.

Vier jaar gewerkt voor goedkeuring

Norsk Titanium en Boeing hebben ruim vier jaar samengewerkt om vier onderdelen voor de Dreamliner te ontwerpen en om goedkeuring te krijgen door de autoriteiten voor het gebruik ervan.

De Noren denken dat de autoriteiten later dit jaar hun zegen zullen geven aan het materiaal en het productieproces, zodat niet voor elk onderdeel apart goedkeuring moet worden gegeven.

Daardoor zouden er veel meer 3D-geprinte onderdelen kunnen worden geleverd. Boeing bouwt nu 144 Dreamliners per jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore