Tech

Tesla zet 7 procent personeel op straat: aandeel duikt op de beurs

18 januari 2019 12:30 Aangepast: 19 januari 2019 13:23
Tesla-topman Elon Musk. Beeld © Getty

Elektrische autofabrikant Tesla schrapt nog eens circa 7 procent van de voltijdsbanen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 'het meest uitdagende jaar' tot nu toe achter de rug. Bij opening van Wall Street stond het aandeel 7 procent lager.

Dat schrijft ceo Elon Musk vrijdagochtend in een brief aan zijn werknemers. Onduidelijk is hoeveel mensen er precies uit moeten. 

Zwaar jaar

2018 gaat de boeken in als een zwaar jaar voor Tesla. De automaker wist weliswaar meer auto's dan ooit te verschepen en maakte ook in het derde kwartaal eindelijk weer eens een nettowinst, maar er ging vooral veel mis. Met name de productie van middenklasser Model 3 loopt ver achter op schema en ondertussen staat de concurrentie niet stil.

De alsmaar oplopende kosten waren afgelopen juni nog reden voor Musk om 9 procent van zijn personeelsbestand te schrappen. Door de snelle uitbreiding van het bedrijf waren volgens hem veel dubbelingen ontstaan op met name ondersteunende functies.

'Productiesnelheid verhogen'

De ontslagen alleen zijn volgens Musk trouwens niet genoeg om het tij te keren. Tegelijkertijd moet ook de productiesnelheid omhoog en moet de techniek worden verbeterd om genoeg auto's af te kunnen leveren. 

Hogere volumes en verbeteringen aan het productieontwerp zijn volgens hem cruciaal voor Tesla om schaalvoordelen te behalen en zo een levensvatbaar bedrijf te blijven.

Aandeel duikt

"Je kunt het positief opvatten", zegt beurscommentator Durk Veenstra over de stap van het bedrijf. "Tesla verlaagt hiermee de kosten en kan daardoor misschien goedkoper produceren. Als dat lukt, kan Tesla misschien meer auto’s verkopen."

Toch is Veenstra er niet gerust op. "In 2018 bleef Tesla met vallen en opstaan en een haal van een joint uiteindelijk toch net overeind. Maar als zélfs Musk zegt dat 2019 een moeilijk jaar gaat worden..."

Hij wijst erop dat overheidssubsidies voor de aanschaf van de wagens wegvallen dit jaar en de concurrentie ook bepaald niet stil zit. Op de financiële markten overheerst net na het bericht ook vooral pessimisme. Het lijkt erop dat Tesla fors lager gaat openen op Wall Street.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore