Ga naar de inhoud
Tech

Amerikaanse anti-Huawei-wetgeving in de maak, Chinezen woest

Beeld © AFP

Amerikaanse volksvertegenwoordigers van de Republikeinse en de Democratische partij hebben samen een wetsvoorstel ingediend dat specifiek tegen de Chinese telecomgigant Huawei is gericht. De Chinezen hebben er geen goed woord voor over en noemen het voorstel 'hysterie'.

De voorgestelde wet verbiedt Amerikaanse bedrijven om chips of andere producten te leveren aan telecombedrijven die Amerikaanse sanctiewetgeving overtreden, schrijft Reuters. De Chinese bedrijven Huawei en ZTE worden daarin bij naam genoemd.

Geheimen gestolen

Het wetsvoorstel was niet de enige tik die Huawei gisteren kreeg van de Amerikanen. The Wall Street Journal meldde dat er mogelijk een aanklacht tegen het bedrijf ophanden is omdat Huawei bedrijfsgeheimen gestolen zou hebben van T-Mobile.

Daarmee staat Huawei met de dag meer in het centrum van een groeiend internationaal conflict. De Amerikanen verdenken het bedrijf onder meer van spionage en overtreding van sancties tegen Iran.

Cfo vast in Canada

Om die reden zit Huawei-cfo Meng Wanzhou al sinds december vast in Canada, op verzoek van de Amerikanen. Die hebben gevraagd om haar uitlevering.

Ook dat heeft voor een internationale rel gezorgd. De Chinezen hebben op hun beurt namelijk weer twee Canadese zakenmannen opgepakt, wat alom wordt gezien als vergeldingsactie.

In dat conflict heeft inmiddels ook de Nederlandse regering zich gemengd. Op verzoek van de Canadezen sprak Nederland zijn steun uit voor Canada en gaf China een reprimande.

Dinsdag deden de Chinezen er weer een schep bovenop. De Canadees Robert Lloyd Schellenberg, die al sinds 2014 in het land in de cel zit op verdenking van drugssmokkel, werd ter dood veroordeeld. Wederom ontkent China dat dit iets te maken heeft met Wanzhou, maar Canada gelooft daar niets van.

Amerikaans complot

"De hele wereld kan duidelijk zien dat de echte intentie van de VS is om zijn staatsapparaat in te zetten op iedere denkbare manier om China's high-techbedrijven dwars te zitten", zei een woordvoerder van de Chinese overheid tegen Reuters. Hij roept de Amerikanen op om de wetten niet aan te nemen.

Maar de problemen voor Huawei beperken zich niet tot de VS. Ook in andere landen wordt het paradepaard van de Chinese economie met argusogen bekeken, niet in de laatste plaats omdat de Amerikanen bevriende landen hebben gewaarschuwd dat Huawei een verlengstuk is van de Chinese overheid.

Arrestatie
Lees ook:
Arrestatie topvrouw Huawei zet handelsoorlog op scherp

Duitsers willen Huawei weren

In Duitsland lijkt dat geluid nu weerklank te vinden. De krant Handelsblatt schrijft dat de overheid onderzoekt hoe het Huawei kan uitsluiten van de geplande veiling van het 5G-netwerk, uit vrees dat het bedrijf manieren inbouwt om het netwerkverkeer af te luisteren.

Niet verrassend: de topman en oprichter van Huawei zegt dat dat allemaal onzin is. In een zeldzaam interview deze week zei Ren Zhengfei dat zijn bedrijf zich nooit voor het karretje van de Chinese overheid heeft laten spannen en dat ook nooit zal doen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl