Fake streams

Noorse autoriteiten doen onderzoek naar muziekdienst Tidal

14 januari 2019 20:56 Aangepast: 14 januari 2019 22:05
Voor kaartjes voor Beyoncé en JAY-Z betaalden fans de hoofdprijs. Beeld © Getty Images

De Noorse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de muziekdienst Tidal wegens streaming-fraude.

Het onderzoek volgt op publicaties in de financiële krant Dagens Næringsliv in 2018. De zakenkrant wist de hand te leggen op een harde schijf van het bedrijf. Uit de gegevens die daarop stonden, bleek dat de luistercijfers van verscheidene albums kunstmatig zijn opgevoerd.

Tidal deed de beschuldigingen aanvankelijk af als een ‘lastercampagne’, maar de Noorse organisatie van songwriters Tono diende een klacht in, meldt Music Business Worldwide.

Gedupeerd

Volgens Økokrim, de Noorse autoriteit die economische delicten onderzoekt, zou de streaming-fraude ertoe hebben geleid dat Tidal disproportioneel veel uitbetaalde aan sommige artiesten, terwijl andere muzikanten juist gedupeerd werden.

Tidal werkt inmiddels samen met Økokrim en heeft een security-bedrijf in de arm genomen om onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de streaming-cijfers.

Beyonce en Jay-Z

De fraude zou hebben plaatsgevonden tijdens 2016 en hebben geleid tot kunstmatig veel streams voor albums van onder meer Kanye West en Beyonce. Destijds was de echtgenoot van Beyonce, rapper Jay-Z, grootaandeelhouder van Tidal.

Jay-Z kocht het door het Noorse bedrijf Wimp ontwikkelde Tidal in 2015. Een deel van de aandelen kwam vervolgens in handen van andere artiesten, zoals Nicki Minaj, Rihanna, Kanye West en Madonna. In 2017 verkocht Jay-Z zijn aandeel in Tidal aan het Japanse Softbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kanye breekt met muziekdienst Tidal om geldkwestie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore