Misbruik marktpositie

Duitse toezichthouder beperkt dataverzameling Facebook

14 januari 2019 14:24 Aangepast: 14 januari 2019 14:24
Beeld © Getty

De Duitse markttoezichthouder vindt dat Facebook te veel gebruikersgegevens verzamelt en zo zijn marktpositie misbruikt.

Het Duitse Bundeskartellamt vindt dat Facebook te veel data verzamelt met zijn apps, zoals WhatsApp en Instagram, in spellen en op websites. Ook is de toezichthouder kritisch op het via cookies volgen van mensen die geen Facebook-lid zijn. De toezichthouder wil dat Facebook stopt met een deel van die dataverzameling.

Het sociale netwerk krijgt de komende weken nieuwe regels opgelegd, meldt Reuters. Facebook bestrijdt de uitspraak van het Bundeskartellamt en zegt zijn positie te zullen verdedigen.

Facebook moet sinds de invoering van de privacywet AVG in mei 2018 aan gebruikers laten zien welke informatie het verzamelt. Dat geldt ook voor de zogenoemde schaduwprofielen; soms zeer gedetailleerde verzamelingen data over gebruikers die zelf geen account bij Facebook hebben.

Pseudoniemen en WhatsApp-koppeling

Duitsland kijkt altijd al relatief streng naar de dataverzameling van Facebook. Zo besloot de Duitste privacywaakhond in 2015 dat Facebook in Duitsland pseudoniemen moet toestaan. Gebruikers mogen eigenlijk alleen onder hun echte naam een account aanmaken, maar veel Duitsers vertrouwen Facebook niet en gebruiken liever een pseudoniem.

Facebook werd in 2017 al met een boete van 110 miljoen euro door Europa op de vingers getikt wegens het koppelen van gegevens van WhatsApp-gebruikers aan Facebookprofielen. Bij de overname van WhatsApp in 2014 beloofde Facebook dat het die koppeling niet zou maken en dat het technisch zelfs niet mogelijk was. Later bleek dat wel te kunnen en Facebook koppelde de twee diensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook aangeklaagd om privacyschandaal met Cambridge Analytica

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore