Tech

VPN's profiteren van angst voor privacywet Trump

30 maart 2017 11:39 Aangepast: 28 juli 2017 12:00
Beeld © Getty

Amerikaanse providers mogen van Donald Trump de internetgeschiedenis van klanten doorverkopen. Privacybewuste Amerikanen zijn inmiddels massaal op zoek naar vpn-diensten om hun internetverkeer geheim te houden.

In de VS mogen providers het internetgebruik van klanten doorverkopen, maar dan alleen met nadrukkelijke toestemming. Met de nieuwe regelgeving is die toestemming niet meer nodig.

Door een vpn te gebruiken versleutel je jouw internetverkeer, waardoor het voor providers en andere pottenkijkers niet mogelijk is om te zien wat jij op het internet doet. Sinds de nieuwe regel is aangekondigd zoeken Amerikanen zich suf naar een goede vpn-dienst, zo blijkt uit Google Trends.

New York Times

Er is waarschijnlijk één vpn-dienst die verantwoordelijk is voor die bewustwording, en dat is Private Internet Access. Dit is de grootste vpn-dienst uit Amerika, die een volledige bladzijde in The New York Times kocht om een grote advertentie te plaatsen.

Niet alleen om zijn eigen product te verkopen, maar om te laten zien welke 50 leden van de Senaat voor de nieuwe regelgeving voor providers hebben gestemd. Trump gaat de wet ondertekenen en daarmee officieel maken, zo bevestigt zijn woordvoerder Sean Spicer.

Private Internet Access riep in de advertentie mensen op om de leden in het Huis van Afgevaardigden te bellen en mailen waarom de wet een slecht idee is. Tevergeefs: daar werd de wet ook aangenomen.

Hoe beschermt een vpn je?

Een vpn versleutelt je internetverbinding en stuur je vervolgens samen met alle andere gebruikers van de vpn-dienst vanaf één locatie - de vpn-server van het bedrijf - het internet op. 

Hierdoor verdwijn je in de massa van vpn-gebruikers, en kun je relatief anoniem internetten. Je ip-adres wordt namelijk standaard verborgen door het gebruik van een vpn.

LEES OOK: Ik testte 100+ vpn-diensten, en dit zijn de beste 5

Signal

Naast vpn's is ook de populariteit van de beveiligde chat-app Signal toegenomen sinds Trump president is. Nadat hij de presidentsverkiezingen won, zag oprichter Moxie Marlinspike het aantal downloads met 400 procent toenemen.

In tegenstelling tot WhatsApp, dat net als Signal ook van krachtige versleuteling gebruikmaakt, slaat Signal nauwelijks metadata van gebruikers op. Metadata laat bijvoorbeeld zien met wie je communiceert en wanneer. 

Kunnen wij ook Amerikaanse toestanden verwachten?

In Nederland kan een internetprovider ook jouw internetgeschiedenis doorverkopen, maar alleen als je daar nadrukkelijk toestemming voor geeft. Nederlandse providers kiezen ervoor om dit niet te doen en enkel toegang tot internet te bieden.

Het is ook niet aannemelijk dat onze privacywet opeens verandert en het wel toe is gestaan dat providers je internetgedrag zonder jouw medeweten doorverkopen. Dat komt omdat onze privacyregels zijn gebaseerd op Europese richtlijnen, en die zijn de afgelopen jaren juist scherper geworden.

​Lees op rtlz.nl
Waarom Trump funest is voor onze privacy

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore