Ga naar de inhoud
Pijnlijke bug

Elektrische stepjes over de kop door software-fout

Bestuurders van de elektrische deelsteppen van de internationale dienst Lime sloegen over de kop door een softwarefout. In Zwitserland heeft Lime de verhuur van de stepjes tijdelijk stopgezet.

De stepverhuurdienst Lime heeft in de Zwitserse steden Zürich en Basel de verhuur stopgezet en al zijn steppen tijdelijk teruggeroepen na een softwarefout die crashes veroorzaakte. De bug zou de step onverwacht vol in de remmen gooien en bestuurders over het stuur lanceren. Meerdere mensen belandden de afgelopen tijd in het ziekenhuis, met onder andere gebroken ledematen.

Lime vermoedt dat de elektronica in de stepjes zichzelf tijdens de rit herstart waardoor het anti-diefstalsysteem werd geactiveerd. Dat betekende dat het voorwiel automatisch in één keer werd geblokkeerd.

Over het stuur gelanceerd

Het tijdelijk stopzetten van de verhuur is het gevolg van meerdere meldingen van crashes in de laatste paar maanden. Eén van de slachtoffers was een computerspecialist die in oktober in Zurich over het stuur werd gelanceerd met een snelheid van 25 kilometer per uur en in het ziekenhuis belandde. In november overkwam een arts in Basel hetzelfde: hij viel pal voor een kliniek over het stuur en hield aan de crash een gebroken arm over.

Lime zegt dat het al maatregelen heeft genomen waardoor het probleem zich niet meer zou kunnen voordoen. Maar de startup onderzoekt voor de zekerheid of er geen andere bugs zijn die dit probleem alsnog kunnen veroorzaken.

Nog niet in Nederland

Lime verhuurt zijn elektrische deelsteppen in tal van steden in de VS, Australië en ook in 18 Europese steden. In Nederland is het bedrijf, dat vorig jaar miljoenen aan investering kreeg van onder andere Uber, nog niet actief.

De reden is dat elektrische steppen in Nederland op dit moment nog niet de openbare weg op mogen. Concurrent Bird, dat vorig jaar een kantoor opende in Amsterdam, worstelt ook met dat probleem.

Bird
Lees ook:
Bird brengt e-step naar Nederland, maar rondsjezen mag niet
Getest:
Kijk ook
Getest: opvouwbare elektrische step op drie wielen

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's