Ga naar de inhoud
Chinese spionage

Huawei ontslaat van spionage beschuldigde werknemer Polen

Beeld © Getty Images

Huawei heeft een medewerker ontslagen die er door Polen van wordt beschuldigd dat hij spioneert voor de Chinese overheid.

De Poolse veiligheidsdienst arresteerde de medewerker Wang Weijing vrijdag, tegelijkertijd met een Pool die voor een lokaal telecombedrijf werkt. De arrestatie is pijnlijk voor Huawei dat het afgelopen jaar flink onder vuur kwam te liggen van Westerse overheden. Inlichtingendiensten vrezen dat de netwerkapparatuur van het bedrijf misbruikt kan worden voor spionage door de Chinese overheid.

In een dit weekend uitgegeven verklaring stelt Huawei dat de spionageactiviteiten van Wang ‘geen enkel verband hebben met het bedrijf’. Omdat Wang Huawei in diskrediet heeft gebracht, heeft de producent van smartphones en netwerkapparatuur besloten het contract met de werknemer te ontbinden.

Een woordvoerder van de Poolse veiligheidsdienst bevestigt de lezing van Huawei tegenover persbureau Reuters: de spionage-acties van de Chinese medewerker zouden niet direct in verband kunnen worden gebracht met Huawei.

5G-netwerken

Voor de Poolse regering is het incident reden om de EU en de NAVO op te roepen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over Huawei: moeten de lidstaten het bedrijf de toegang ontzeggen tot bepaalde markten of niet? Zo is er in Polen nu een discussie ontstaan of Huawei betrokken mag worden bij de aanleg van Poolse 5G-netwerken.

Eerder deze week verklaarde de Noorse minister van Justitie al dat hij Huawei wil uitsluiten bij de aanleg van 5G. Vorig jaar tekende de Amerikaanse president Donald Trump een wet die het gebruik van technologie van Huawei bij de Amerikaanse overheid grotendeels verbiedt. Ook waarschuwt de Amerikaanse overheid bondgenoten om geen gebruik te maken van de netwerkapparatuur van Huawei.

Huawei-medewerker
Lees ook:
Huawei-medewerker opgepakt voor 'spionage' in Polen
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl