Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Accenture

Welke start-ups wonnen de Accenture Innovation Awards?

11 januari 2019 13:13 Aangepast: 11 januari 2019 15:41

Begin november vorig jaar vond de twaalfde editie van de Accenture Innovation Awards plaats. Veelbelovende start-ups maakten in verschillende categorieën kans op een award. Het ging om de categorieën: voeding, gezondheid, onderwijs, mobiliteit, klimaat, veiligheid, finance en leven en werk. Wij gingen langs bij de geniën achter deze opstartende bedrijven.

1. SafeNed: identiteit garanderen van bankrekeningen 

Superhandig natuurlijk, dat we tegenwoordig vanuit onze mobiele telefoon nieuwe bankrekeningen kunnen openen. Maar deze effectiviteit maakt ook dat het voor een bank moeilijker is om de veiligheid te garanderen. SafeNed heeft een oplossing. 

In deze video gaan we langs bij SafeNed en legt Krik Gunning, directeur van SafeNed, uit hoe hun product werkt. SafeNed won afgelopen jaar de Accenture Innovation Award in de categorie Finance.  

2. Incicion: leren opereren 

Als je chirurg wil worden, dan moet je dat leren uit boeken met tweedimensionale plaatjes en meekijken bij de operatietafel. Dat is verleden tijd, als het aan Incicion Academy ligt. Zij ontwierpen een speciaal onderwijsprogramma, waarmee artsen in opleiding leren opereren door middel van een interactieve VR-bril. Tijdbesparend én effectiever. 

In de video legt CEO van Incicion Academy, Ritsaart van Montfrans, uit hoe ze op het idee zijn gekomen en wat ze ermee hopen te bereiken. Het bedrijf won afgelopen jaar een Accenture Innovation Award in de categorie Onderwijs. 

3. Bi/ond: biomechanische chip voor testen medicijngebruik

Wetenschappers van het bedrijf Bi/ond maakten een chip waar ze een 'stukje mens' in kunnen zetten. Met deze chip bootsen ze het menselijk lichaam na en op basis daarvan kunnen ze de werking van medicijnen testen. 

In de video vertelt Cinizia Silvestri, onderzoeker bij Bi/ond, over de chip en het onderzoek wat hieraan voorafging. Ook vertelt ze welke impact het winnen van de Accenture Innovation Award op het bedrijf had. Zij wonnen een award in de categorie Gezondheid. 

4. Sponsh: 's nachts water opvangen voor overdag 

In de ochtend condens op je auto, fiets of scooter, zelfs als het hartstikke droog weer is. We denken er eigenlijk niet over na. Laurens Boot, founder van Sponsh, deed dit wel. Hij vond speciaal textiel van onderzoeker Catharine Esteves dat het vocht uit de lucht haalt.

In de video leggen Boot en Esteves uit hoe het textiel precies werkt. Ook zien we wat we ermee kunnen en waar het voor ingezet kan worden. Sponsh won een Accenture Innovation Award in de categorie Voeding. 

5. Expivi: dankzij 3D precies weten wat je koopt 

In een webshop heb je vaak maar keuze uit een of twee afbeeldingen van producten. Soms kun je nog een ander kleurtje kiezen, maar dat is lang niet overal zo. Expivi ontwierp een augmented reality tool, waardoor alle producten in een webshop in 3D te zien zijn. 

In de video vertelt Babak Mirzaie, founder van de Eindhovense start-up Expivi, over hoe ze erbij kwamen deze tool te ontwikkelen. Daarnaast krijgen we te zien hoe de tool er precies uitziet in een webshop. Expivi was vorig jaar winnaar van de Accenture Innovation Awards in de categorie Leven & Werk.  

6. Raw Paints: poederverf voor een beter milieu 

De verfpotten zoals wij ze kennen, zijn ouderwets en bovendien slecht voor het milieu. Dat vindt Willemijn Wortelboer, oprichter van Raw Paints. Een startup die verf in poedervorm levert.

In de video vertelt Wortelboer hoe ze bij de verf kwam en wat de voordelen ervan zijn. En dat zijn er nogal wat. Zo is het milieuvriendelijker, duurzamer en heb je kwalitatief betere verf. Raw Paints was de winnaar van de Accenture Innovation Awards 2018 in de categorie Klimaat.

Nog twee winnaars

Naast deze zes start-ups waren er nog twee bedrijven die wonnen: D-line en Quantum IDEncrypt. D-line was de winnaar in de categorie Mobiliteit en Quantum IDEncrypt won een Accenture Innovation Award in de categorie Veiligheid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore