Nederland

Politie zet Pokémon Go-spelers in als buurtwacht

11 augustus 2016 14:00 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Pokémon Go-spelers in de binnenstad van Haarlem Beeld © ANP

Gotta Catch 'Em All - ook de criminelen. De politie van Rotterdam gaat Pokémon Go-spelers inzetten als buurtwacht. Want spelers kunnen tijdens het Pokémonjagen ook boeven spotten.

Je ziet ze overal: groepjes jongeren of volwassenen met hun telefoon in de hand. Ze struinen de straten af, op zoek naar die ene Pokémon. De politie Rotterdam wil al die extra ogen op straat gaan inzetten om sneller verdachte situaties te spotten en aan de politie te melden. Dat is ook wel nodig: uit cijfers van Buurtfacts blijkt dat het aantal woninginbraken in Vlaardingen het afgelopen jaar met 31 procent is gestegen.

Pokémon Go-spelers lokken

Het plan van de politie is om zogeheten 'lures' in te zetten waarmee Pokémon worden gelokt. Dat zien Pokémon Go-spelers, die zich naar de locatie haasten om de digitale beestjes te vangen. "We kunnen bijvoorbeeld rond sluitingstijd langs winkels rijden en daar lures plaatsen", zegt wijkagent Kor de Jong (foto onder) tegen RTL Nieuws. Volgens hem komen er bij winkels rond sluitingstijd vaker overvallen of diefstallen voor. "Door de drukte van al die Pokémon Go-spelers worden criminelen afgeschrikt."

Thumbnail

De lures worden volgens de politie op strategische plekken ingezet. De Jong: "We plaatsen bijvoorbeeld lures in een wijk waar recentelijk een potloodventer is gespot of waar de laatste tijd veel inbraken worden gepleegd of fietsen worden gestolen." Het is niet de bedoeling dat de Pokémon Go-spelers naast de digitale beestjes ook echt boeven gaan vangen: als ze een verdachte situatie spotten, adviseert de politie om 112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed) te bellen.

De politie Rotterdam heeft actieve Pokémon Go-spelers ook gevraagd of ze willen deelnemen aan een WhatsApp-groep waar ook buurtbewoners en de politie deel van uitmaken. Pokémon Go-spelers hebben op die manier al een fietsendief gespot en foto's in deze groepschat gedeeld, waarna de politie de dief op een later moment kon oppakken.

180 lures voor 100 euro

De Jong heeft voor 100 euro 180 lures gekocht die de komende tijd worden ingezet. "We zullen de lures niet elke dag gebruiken, maar alleen als het nodig is." Hij wijst erop dat criminelen vaak voor een korte periode in dezelfde wijk dezelfde overtredingen plegen. "Met 180 lures kunnen we dus een tijdje vooruit. Als het een succes is, wordt mogelijk meer budget vrijgemaakt om vaker lures in te zetten."

Thumbnail

De Jong gooit een lure uit om Pokémon Go-spelers aan te trekken

De Jong heeft aan Niantic, het bedrijf achter Pokémon Go, gevraagd of de politie zelf locaties kan aandragen waar zogeheten Pokéstops worden geplaatst. Bij deze plekken kunnen spelers voorwerpen ophalen en kan de politie lures plaatsen. Niantic laat aan RTL Nieuws weten dat 'heel veel organisaties' om eigen Pokéstops vragen, en dat ze op dit moment geen aanvragen in behandeling nemen. "Maar we komen er in de toekomst zeker op terug."

De Nationale Politie laat weten dat regionale eenheden zelf mogen bepalen of ze het voorbeeld van de politie Rotterdam volgen. 

Om half acht vertelt de politie over hun Pokémon Go-plan in RTL Nieuws

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`