Ga naar de inhoud
Tech

Nederland mengt zich in diplomatiek conflict over Huawei-topvrouw

Demonstranten voor de rechtbank in Canada. Beeld © AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich vandaag gemengd in het diplomatieke conflict tussen Canada, de VS en China over de arrestatie van de financieel topvrouw van het Chinese telecomconcern Huawei. Het ministerie zegt ervan overtuigd te zijn dat Meng Wanzhou een eerlijk proces krijgt in Canada, en heeft forse kritiek op de Chinese overheid.

Wanzhou, die ook de dochter is van de oprichter van Huawei, werd in december in Canada gearresteerd op verzoek van de Amerikanen. De VS hebben om uitlevering van Wanzhou gevraagd, omdat zij verantwoordelijk wordt gehouden voor het misleiden van banken over transacties met Iran door Huawei. De strenge Amerikaanse sanctiewetgeving verbiedt dat.

De arrestatie leidde tot grote woede bij de Chinese overheid, die op hun beurt twee hooggeplaatste Canadezen arresteerden. Aangenomen wordt dat het gaat om een vergeldingsactie, maar officieel is dat niet zo. 

Nederland bekent kleur

Een zaak die weinig te maken heeft met Nederland, zou je zeggen. Toch mengt de Nederlandse regering zich in het conflict.

In een diplomatieke verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat Nederland gelooft dat Wanzhou een eerlijke, onbevooroordeelde en transparante juridische procedure krijgt in Canada. Wanzhou is inmiddels op vrije voeten, tot er een definitief besluit over eventuele uitlevering wordt genomen.

Kritiek op de Chinezen

Over de Chinezen is Nederland in het hetzelfde bericht een stuk minder positief. Nederland 'maakt zich zorgen' over het motief voor de arrestatie van de twee Canadezen, valt te lezen. "Ook zij zouden op een eerlijke, onbevooroordeelde en transparante manier moeten worden behandeld", aldus het bericht.

Met het bericht kiest Nederland duidelijk een kant in het conflict. Dat Nederland dat doet, komt niet uit de lucht vallen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Canada Nederland heeft verzocht om steun te betuigen voor de rechtsgang in het land en zorgen te uiten over de arrestatie van de Canadezen.

"Nederland en Canada zijn goed bevriend, en Nederland steunt de Canadese inzet op dit dossier. Daarom is er geen reden om niet aan het Canadese verzoek te voldoen", aldus het ministerie.

Samen staan we sterk

Geopolitiek-analist Andy Langenkamp van ECR Research begrijpt de stap van de Nederlandse overheid om zich in deze discussie te mengen. "De laatste jaren is er een beweging naar meer bewustzijn dat we beducht moeten zijn voor China." Het is daarom volgens Langenkamp zaak dat we, het Westen, proberen om samen een front te vormen.

Het feit dat Nederland de kant kiest van Canada is dan ook begrijpelijk. Canada is een gelijkgestemd land en de VS is de laatste jaren een minder betrouwbare partner geworden, dus is het logisch om samen op te trekken met de landen die nog wel op een lijn liggen, denkt Langenkamp.

Maar het agiteren van China is niet zonder gevaar. "Je wordt snel afgestraft", beaamt Langenkamp. Daar staat tegenover dat China als grootmacht het liefst altijd met ieder land los overleg voert, omdat het dan altijd de bovenliggende partij is, vertelt hij. De stap van Nederland moet dus gezien worden in een bredere trend om China gezamenlijk weerwoord te bieden, aldus Langenkamp. 

Ook in Nederlands belang

Het uitspreken van de zorgen over de gearresteerde is ook in het Nederlands belang, vult het ministerie daarop aan. "Als politiek-gemotiveerde arrestaties onweersproken blijven, zou het de volgende keer ook een Nederlander kunnen overkomen." 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl