Ga naar de inhoud
Drones

Drones kunnen non-stop vliegen dankzij draadloos opladen

Een Amerikaans bedrijf ontwikkelt een oplaadsysteem om drones in de lucht op te laden, waardoor ze non-stop zouden kunnen vliegen.

Het draadloze drone-oplaadsysteem van Global Energy Transmission (GET) bestaat uit stokken die in een cirkel met een diameter van zo'n 8 meter staan. De stokken houden een reeks kabels horizontaal een paar meter boven de grond. De cirkel met kabels vormt een elektromagnetisch veld dat GET de 'power cloud' noemt. Zodra drones de power cloud binnenvliegen, worden ze draadloos opgeladen.

Na acht minuten zit de accu van een drone weer helemaal vol. Dat is goed voor dertig minuten vliegen met de speciale drones van GET. In de eerste instantie lijkt acht minuten nog altijd vrij lang. Als een operator de drone laat landen, dan kan hij in een handomdraai de accu verwisselen en de drone weer laten opstijgen. Maar er zijn scenario's te bedenken waarin opladen in de lucht wel praktisch is.

Deze drones zouden bijvoorbeeld op een filmset ingezet kunnen worden als camera's. Na tien minuten vliegen zou een drone in zo'n 2,5 minuut weer helemaal vol kunnen tanken. De power cloud kan bovendien meerdere drones tegelijkertijd opladen. 

Handig voor bezorgdrones

Een ander voorbeeld zou een oplaad-infrastructuur voor bezorgdrones kunnen zijn. Bezorgdiensten testen nu al met drone-bezorging in afgelegen gebieden. Met een dergelijk draadloos systeem zouden deze drones enorme afstanden kunnen afleggen door zichzelf onderweg automatisch op te laden boven strategisch gepositioneerde oplaadstations. Er komt geen mens meer bij kijken. Het hele systeem is overigens mobiel: het kan op zowel een vrachtwagen als een mobiel oplaadstation verplaatst worden.

Het systeem is veilig voor mensen, door de Amerikaanse toezichthouder FCC goedgekeurd en de straling is lager dan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorschrijft. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Een instappakket van het oplaadsysteem en twee GET-drones kost iets meer dan een ton.

Startup
Lees ook
Startup claimt 's werelds snelste bezorgdrone
Trump
Lees ook
Trump tekent voor uitgebreide tests met bezorgdrones
Bron: Bright
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl