Niet kapotchecken

Amerikaanse bejaarden delen meeste nepnieuws via Facebook

09 januari 2019 20:58 Aangepast: 09 januari 2019 21:05
Het echtpaar Trump telefoneert met Amerikaanse kinderen om hen te helpen de route van de kerstman te volgen. Beeld © Melania Trump / Twitter

Amerikanen die 65 jaar of ouder zijn, delen veel meer nepnieuws dan jongeren. Conservatieven verspreidden bij de presidentsverkiezingen van 2016 meer nepberichten dan progressieven.

65-plussers delen zeven keer zoveel nepnieuws-links als mensen tussen 30 en 44, zo blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Science Advances.

Politicologen van Princeton University en New York University bekeken de Facebook-profielen van Amerikanen die meededen aan een onderzoek naar de verkiezingen van 2016.

Volgens de onderzoekers komt het delen van links naar hoaxes minder vaak voor dan verwacht. “Het delen van nepnieuws was redelijk zeldzaam tijdens de presidentsverkiezingen van 2016”, schrijven zij. Slechts 8,5 procent van deelnemers aan het onderzoek bleken een of meer links naar nepberichten te hebben verspreid.

Digitale ongeletterdheid

Amerikanen die Republikeins stemmen, delen volgens het onderzoek vaker nepnieuws dan Democraten. Voor de onderzoekers komt dat niet als een grote verrassing: “Het aanbod en de consumptie met nepnieuws met een pro-Trump-inslag was overweldigend in de onderzoeksperiode.”

Dat ouderen vaker in nepnieuws trappen dan jongeren verbaast de politicologen wel. Mogelijke verklaringen daarvoor zijn volgens hen de digitale ongeletterdheid van oudere internetgebruikers en geheugenproblemen bij ouderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Factcheckers boos op Facebook: 'Aanpak nepnieuws pr-stunt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van