Ga naar de inhoud
Spionage

Noorwegen overweegt weren Huawei bij aanleg 5G-netwerk

Beeld © Getty Images

In navolging van verscheidene andere Westerse landen overweegt Noorwegen Huawei te weren bij de aanleg van een 5G-netwerk.

Dat heeft de Noorse minister van Justitie Tor Mikkel Wara verklaard tegenover persbureau Reuters. “We delen de zorgen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.”

Huawei ligt onder vuur van verscheidene inlichtingendiensten van Westerse landen, die het bedrijf ervan verdenken dat het betrokken is bij spionage door de Chinese staat. Huawei stelt dat zijn telecomnetwerkapparatuur veilig is.

Donald Trump

Vorig jaar tekende de Amerikaanse president Donald Trump een wet die het gebruik van technologie van Huawei bij de Amerikaanse overheid grotendeels verbiedt. Ook waarschuwt de Amerikaanse overheid bondgenoten om geen gebruik te maken van de netwerkapparatuur van Huawei.

De Noorse overheid neemt die waarschuwing duidelijk serieus. Justitie-minister Wara noemt spionage bij Noorse bedrijven en overheidsinstanties als reden om maatregelen te nemen tegen Huawei.

“Voor we het volgende telecomnetwerk bouwen willen we die maatregelen hebben genomen”, aldus Wara. Wereldwijd worden op dit moment voorbereidingen getroffen voor de aanleg van 5G-netwerken, de opvolgers van de 4G-netwerken die nu worden gebruikt voor snel mobiel internet.

Telenor

Telecomaanbieder Telenor, dat in handen van de Noorse overheid is, werkt sinds 2009 op grote schaal samen met het Chinese Huawei. Ook in Nederland maken telecomaanbieders gebruik van de technologie van Huawei.

Eind vorig jaar drongen de VVD en GroenLinks er bij bij minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op aan om een stokje te steken voor het gebruik van Chinese software bij essentiële communicatiesystemen. Dat betrof de toepassing van Chinese technologie bedoeld voor C2000, het communicatiesysteem dat wordt gebruikt door de politie, brandweer en ambulancediensten.

VS
Lees ook:
VS waarschuwt providers in andere landen voor Huawei
Britse
Lees ook:
Britse minister van Defensie zeer bezorgd over Huawei
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl