Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nieuws

Zuidpool niet gehaald, tocht met afvalplasticauto toch 'waanzinnig succes'

10 januari 2019 06:25 Aangepast: 10 januari 2019 11:06
Edwin en Liesbeth ter Velde, op de achtergrond hun Solar Voyager en de bergen op Antarctica. Beeld © Clean2Antarctica

Het einddoel, de Zuidpool, hebben Edwin en Liesbeth ter Velde niet gehaald met hun zonne-voertuig van afvalplastic. Maar ze hebben 'waanzinnig veel succes' gehad, concluderen ze terugkijkend op de barre tocht van een maand. "Eigenlijk was het een geweldig cadeau dat het weer zo slecht was."

Het fysieke doel was duidelijk: na een rit van 1200 kilometer door de koude ijswoestijn van Antartica wilden ze op 10 december de Zuidpool bereiken. Maar Edwin en Liesbeth ter Velde wilden met hun expeditie Clean2Antartica vooral mensen inspireren hun gedrag aan te passen voor een schonere wereld.

Drie jaar eerder beseften zij dat ze enorm veel plastic verpakkingen gebruikten en een enorme berg afval achterlieten. Ze gingen voor een radicaal andere aanpak. Plastic werd voor hen een productiemateriaal en ze bouwden een voertuig op zonne-energie dat gemaakt was van afvalplastic.

De Solar Voyager op Antarctica. De Solar Voyager op Antarctica.

'Gigaprestatie geleverd'

Nu staan ze op het punt om terug te keren naar Nederland, vanavond landen ze op Schiphol na een bijzondere tocht. "Nu het wat verder achter ons ligt leeft vooral het gevoel: wat hebben we waanzinnig veel succes gehad", vertelt Edwin ter Velde.

"Dat we de pool zelf niet hebben gehaald was toen wel een teleurstelling. Maar toen we terugkwamen in het basiskamp werd ons al verteld dat de weersomstandigheden waanzinnig waren", blikt hij terug. "Dat het al een gigaprestatie was dat we zo lang onderweg zijn geweest zonder een druppel brandstof te gebruiken."

De Solar Voyager op Antarctica. De Solar Voyager op Antarctica.

'Het was wel koud' 

Normaal gesproken is het twee of drie dagen per maand echt slecht weer, vertelt Edwin. Ze hadden jaren aan weerdata geanalyseerd. "Maar nu was er continu sneeuw en harde wind, white-outs en blizzards. We hebben vier dagen de zon gezien, verder was het alleen maar narigheid. De omstandigheden waren echt uniek, vertelde een deskundige die daar al dertig jaar actief was." 

Het is allemaal goed gegaan, vertelt het stel. "We hebben niet het idee gehad dat het gevaarlijk was. Wij zijn zeilers, dan kom je ook wel eens in een storm. Dan moet je je daarop aanpassen", zegt Edwin nuchter. "Maar ja, het was wel koud soms."

Miniatuurvoorbeeld
Dit schreven we eerder:

Over de Zuidpool in een zonnewagen van afvalplastic

De Solar Voyager, ingesnoerd tijdens een sneeuwstorm De Solar Voyager, ingesnoerd tijdens een sneeuwstorm

'Slecht weer was een cadeau' 

"We hebben onszelf in het hele proces vaak bij elkaar moeten rapen. Maar bij elk falen kregen we ook energie om het op te lossen", zegt Edwin. "Maar we zijn ook echt heel blij: we moesten vechten en buffelen, maar zelfs dan lukte het. Eigenlijk is het een cadeau dat het weer zo slecht was, want zelfs nu werkte het apparaat. Als het dan lukt, dan laten we zien dat het echt werkt." 

De expeditie is ten einde. Antarctica is een zero-waste-continent, dus de Solar Voyager is gedemonteerd en gaat per schip terug naar Nederland.

Eenmaal hier zijn Edwin en Liesbeth van plan om hun verhaal heel vaak te gaan vertellen. "Het gaat niet om welke heldhaftige prestatie wij hebben geleverd, maar om te laten zien dat weggooien zonde is, dat afvalplastic nuttig is."

Een kopje koffie. Een kopje koffie.

Je buurman en je buurvrouw

Of ze zichzelf als helden zien? Het blijft even stil op de lijn. "Nee joh, we zijn twee onbekende Nederlanders. Geen tovenaars, uitvinders of multimiljonairs. We kunnen je buurman en buurvrouw zijn. Maar als wij dit kunnen, kan iedereen het", klinkt het overtuigd. "Ik denk dat veel mensen een duurzame wereld willen, maar het heeft geen zin om te praten of te wachten op overheid of industrie. Je moet het willen, en daarna moet je het doen." 

Dat verhaal gaan ze vertellen, waar men het maar wil horen. "We gaan een expositie inrichten bij het Scheepvaartmuseum, maar er is ook een grote Japanse multinational die zijn strategie aanpast. Het bedrijfsleven vindt dit heel interessant. We willen hen niet aan winst of succes helpen, maar juist helpen om een circulaire bedrijfsvoering te realiseren. Dat is weer een heel nieuw avontuur."

De Solar Voyager op Antarctica. De Solar Voyager op Antarctica.

'Iedereen kan meedoen'

En aan dat avontuur kan iedereen meedoen, zeggen de twee enthousiast. "Heel Nederland kan zorgen dat er minder afval komt. Je moet alleen de kansen en mogelijkheden zien", zegt Edwin.

En Liesbeth vult aan: "Probeer je brood en groenten eens te kopen zonder dat er plastic omheen zit. Dan moet je creatief zijn, het is in het begin ongemakkelijk, maar het is een geweldige praktische eerste stap."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore