Ga naar de inhoud
Tech

Google stap dichter bij aanbieden financiële diensten

Beeld © ANP

Google heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een concurrentieslag met Europese banken. De techgigant heeft een vergunning binnengehaald waarmee het dankzij de Europese richtlijn PSD2 banktransacties kan inzien.

Het gaat om licenties in Ierland en Litouwen, meldt Het Financieele Dagblad. Een woordvoerder van Google bevestigt dat tegenover RTL Z, maar voegt toe dat het verhaal van de krant 'een hoop speculaties bevat', zonder dat verder uit te willen leggen.

Vooral de vergunning in de Baltische staat geeft het bedrijf veel mogelijkheden, schrijft de krant. Met die licentie mag Google namelijk, als consumenten toestemming geven tenminste, meekijken bij iemands bankrekening en zelfs transacties uitvoeren in naam van die persoon.

Dat is het gevolg van de Payment services richtlijn (PSD2) die sinds 13 januari 2018 van kracht is.

PSD2? Dit gebeurt er met je bankgegevens

03:08

Meer gegevens

Voor Google betekent dit dat het heel veel over consumenten weet, het bedrijf verzamelt ook locatiegegevens en ziet de zoekopdrachten van mensen. Met gegevens over waar mensen hun geld aan uitgeven, kan het bedrijf behalve nóg gerichter adverteren ook nieuwe diensten ontwikkelen. 

Vergunning

Dankzij de PSD2-richtlijn mogen bankklanten andere bedrijven toegang geven tot hun bankgegevens. Om dit te mogen, moeten bedrijven een vergunning hebben van de toezichthouder, dat is De Nederlandsche Bank in Nederland.

Omdat Google er in één Europese lidstaat in geslaagd is om een vergunning te halen, lijkt uitbreiding naar andere lidstaten een kwestie van tijd. Toezichthouders in die landen moeten met overtuigende argumenten komen om een vergunning te weigeren als die al in een ander land is afgegeven, schrijft de krant. 

Google Pay

Met de vergunning die Google in Ierland heeft binnengehaald, mag het bedrijf overigens alleen zelf betalingen verwerken, zoals met betaaldienst Google Pay.

In Nederland is het nog niet mogelijk om Google Pay, waarmee Android-gebruikers contactloos kunnen betalen, te gebruiken.

Datzelfde geldt voor de betaaldienst van dat andere grote Amerikaanse techbedrijf, Apple. Een mogelijke reden dat deze bedrijven Nederland overslaan met hun betaaldiensten, is dat er al veel betaalmogelijkheden zijn in ons land, legde Betaalvereniging Nederland eerder uit. 

Waarom
Lees ook:
Waarom we nog niet kunnen betalen met Apple Pay en Google Pay