Kunstmatige intelligentie

Netflix-wachtwoord gedeeld met vrienden? Dit systeem herkent dat

09 januari 2019 20:21 Aangepast: 10 januari 2019 11:15
Beeld © Getty Images

Bijna iedereen laat wel een vriend of familielid op een betaald account meeliften door het wachtwoord met hem of haar te delen. Een Brits bedrijf heeft een systeem met kunstmatige intelligentie ontwikkeld die zulk 'misbruik' kan herkennen. Streamingdiensten kunnen vervolgens maatregelen nemen.

Zo'n 40 procent van de Nederlanders zou zijn Netflix-account buiten zijn eigen huishouden delen, en vooral millennials houden het wachtwoord van hun betaalde accounts niet voor zichzelf alleen.

In 2016 zei Netflix-CEO Reed Hastings nog weinig problemen te hebben met het delen van wachtwoorden, maar inmiddels heroverweegt Netflix zijn beleid. Zo kost een abonnement waar je met 4 personen tegelijk kan kijken in Nederland 13,99 euro per maand, en wordt in het buitenland geëxperimenteerd met prijzen van 16,99 euro per maand.  

Zo'n 'belasting' voor ongeoorloofd delen is volgens het Britse Synamedia verleden tijd. Het bedrijf presenteerde op techbeurs CES deze week kunstmatige intelligente (AI) die kan ontdekken of een account wordt gedeeld. De AI kijkt naar allerlei factoren zoals vanaf welke plekken een account wordt gebruikt, wat voor soort media er wordt gekeken op welke tijden en meer.

Account geblokkeerd

De kunstmatige intelligentie geeft accounts een score op basis van de waarschijnlijkheid dat het door meerdere mensen wordt gebruikt. Die score is bijvoorbeeld hoger als een account wordt gebruikt waarmee tegelijk op twee plekken in het land naar een serie wordt gekeken of naar muziek wordt geluisterd. Het streamingbedrijf, bijvoorbeeld Netflix of Spotify, kan dan bepalen of het de gebruiker bijvoorbeeld wil afsluiten, waarschuwen of op een duurder abonnement wil zetten.

De nieuwe technologie van Synamedia wordt getest door een aantal bedrijven. Het is niet bekend welke bedrijven dat zijn, maar het is duidelijk dat grote media- en techbedrijven steeds meer inzetten op streamingdiensten. Synamedia levert al andere diensten aan bedrijven de Britse tv-zender Sky en Disney, dat later dit jaar een eigen Netflix-concurrent lanceert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Films die je in de eerste helft van 2019 moet zien

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van