Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
TV-dienst op komst

Cook pareert kritiek: 'Apple-ecosysteem sterker dan ooit'

09 januari 2019 11:59 Aangepast: 09 januari 2019 12:04

Apple heeft ondanks zijn verlaagde winstverwachting een sterker ecosysteem dan ooit, zegt ceo Tim Cook. Dit jaar komt Apple met nieuwe diensten, waaronder waarschijnlijk een eigen concurrent voor Netflix.

In een interview bij Amerikaanse tv-zender CNBC reageert de Apple-ceo voor het eerst op de commotie die ontstond toen hij vlak na de jaarwisseling de winstverwachting van zijn bedrijf naar bededen bijstelde. Samsung volgde enkele dagen later met eveneens een verlaagde winstverwachting. Analisten denken dat de rek er voor smartphones grotendeels uit is.

Cook reageert op zulke analisten en investeerders die zich blindstaren op verkoopcijfers van telefoons. "Apple's groeiende ecosysteem wordt waarschijnlijk ondergewaardeerd door doemdenkers op Wall Street", zegt Cook. "Ik heb dat doemdenken al eerder gehoord. Ik hoorde het in 2001, ik hoorde het in 2005, in '7, in '8, in '10, in '12 en '13. Je kan waarschijnlijk dezelfde citaten van dezelfde mensen vinden."

'Markt is emotioneel'

"Ik ben nooit verrast door de markt omdat de markt op korte termijn behoorlijk emotioneel is", zei Cook over de reactie van Wall Street op zijn winstwaarschuwing. "We kijken daar doorheen. We denken na over de lange termijn. En als ik kijk naar de gezondheid op de lange termijn, is die nog nooit zo goed geweest. De producten die we nog op de rol hebben zijn nog nooit zo goed geweest. Het ecosysteem is nog nooit zo sterk geweest. De diensten zijn op dreef."

Cook wijst bijvoorbeeld op het groeiende succes van wearables: het bedrijf verkoopt volgens hem alsmaar meer AirPods-oordopjes en Apple Watches.

Videodienst

Diensten en andere gadgets worden voor Apple steeds belangrijker. Mensen doen wat langer met hun iPhones, die ook lang door Apple ondersteund worden. Zo biedt iOS 12 nog ondersteuning voor 5 jaar oude iPhones en iPads. "We kondigen dit jaar nieuwe diensten aan", zegt Cook. Hij wil niet uitweiden over wat die diensten precies zijn, maar waarschijnlijk heeft Cook het mede over de videodienst waar Apple aan werkt.

Het is inmiddels een publiek geheim dat Apple met een eigen Netflix-concurrent komt. Het is moeilijk te verhullen dat er meerdere tv-series door Apple worden geproduceerd. En vrijwel elke tv-fabrikant heeft tijdens techbeurs CES deze week ondersteuning voor Apple aangekondigd, in de vorm van de streamingfunctie AirPlay 2 voor nieuwe en bestaande tv's of in het geval van Samsung zelfs met een smart-tv-versie van iTunes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samsung voegt Apple-diensten toe aan tv's

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore