'iPhone beter beschermd'

Consumentenbond waarschuwt voor slechte beveiliging Android

08 januari 2019 11:59 Aangepast: 08 januari 2019 15:56
Beeld © Getty

De standaardbeveiliging van Android beschermt slecht tegen phishing en malafide apps, stelt de Consumentenbond na een test. De bond adviseert om betaalde virusscan-apps te gebruiken.

Google maakt gebruik van Play Protect voor de bescherming van de app-winkel Google Play en van Safe Browsing voor de bescherming van de webbrowser op Android. Maar volgens de Consumentenbond presteren deze diensten ver ondermaats. Play Protect blokkeert maar 56 procent van de tweeduizend malafide apps die de Consumentenbond op de beschermingsdienst afstuurde. Bij het installeren van een malafide app is het mogelijk dat hackers meekijken met wat er allemaal op de telefoon gebeurt.

Safe Browsing doet het nog slechter: geen enkele van de 250 onderzochte phishingwebsites wordt door de beveiligingslaag geblokkeerd. Op dit soort sites proberen kwaadwillenden persoonlijke gegevens van gebruikers buit te maken, door bijvoorbeeld een bankwebsite of webshop te imiteren. Met deze gegevens kan vervolgens geld worden gestolen of aankopen worden gedaan.

Andere apps

De bond raadt Android-gebruikers aan om een app te installeren van een derde partij om beter beschermd te zijn tegen phishing en malafide apps. De winnaar uit de test is de beveiligingsapp van Eset, die 91 procent van de malafide websites blokkeert. Ook scoort deze goed bij het blokkeren van malafide applicaties. De apps van Kaspersky en Avira scoren eveneens goed. Deze apps kosten tussen de 8 en 14 euro per jaar.

Google Nederland kon desgevraagd nog niet reageren op het onderzoek.

iPhone

Gebruikers van een iPhone zijn standaard een stuk beter beschermd tegen phishing en malafide apps, aldus de Consumentenbond. De controle op nieuwe apps in de App Store is namelijk strenger.

Wel glipt ruim een derde van de geteste phishingsites langs de controle van Safari, de standaard mobiele browser van iPhone en iPad.

Kijk ook: waarom iPhones beter zijn dan Androids

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore