Ga naar de inhoud
'Aanslag op democratie'

Hackers zetten gegevens Duitse politici online

Beeld © EPA

Hackers hebben gegevens van honderden Duitse politici gepubliceerd. Het gaat onder meer om creditcardinformatie, kopieën van identiteitskaarten, mobiele-telefoonnummers, huisadressen en privécommunicatie.

De getroffen politci zitten in de Bondsdag, het Europarlement en de lokale politiek. Hun gegevens werden gepubliceerd via een inmiddels afgesloten Twitter-account. De informatie werd al in december openbaar gemaakt, maar trok pas vanaf donderdagavond de aandacht.

Ook bondskanselier Angela Merkel en bondspresident Frank-Walter Steinmeier werden slachtoffer van de hack. Daarnaast publiceerden de hackers gegevens van verscheidene journalisten en beroemdheden. Zij wisten onder meer de hand te leggen op privégesprekken die plaatsvonden via Twitter-accounts.

Politiek motief

Lars Klingbeil, secretaris-generaal van de sociaaldemocratische SPD, vindt dat moet worden bekeken of de hackers een 'politiek motief' hadden. Zo vindt menigeen het opvallend dat er geen gegevens zijn gepubliceerd van politici van de rechts-populistische AfD. De zwaarst getroffen partij lijkt de CDU/CSU.

Justitie-minister Katarina Barley spreekt van een 'serieuze aanval', meldt Der Spiegel. "De hackers willen het vertrouwen in onze democratie en instellingen schaden." Dietmar Bartsch, fractieleider van de Linken, noemt de aanval "een aanslag op de democratie", terwijl Groenen-fractieleider Britta Haßelmann rept van "een poging om onze democratie te destabiliseren".

Accounts
Lees ook:
Accounts Nederlandse politici makkelijk te hacken