Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Stoepstress

Rechts passeren op de stoep voorkomt botsingen

21 maart 2020 12:44 Aangepast: 22 maart 2020 13:11

Twijfel je aan welke kant je iemand op de stoep moet passeren nu we 1,5 meter afstand moeten houden? Het antwoord is: rechts.

Iedereen kent dat awkward moment dat je iemand tegemoet loopt en beiden naar dezelfde kant uitwijkt. Zeker nu we aan "social distancing" doen en we niet binnen iemands persoonlijke ruimte van 1,5 meter willen komen, een effect dat je wil voorkomen. In Eindhoven is deze stoepstress wetenschappelijk onderzocht.

Op station Eindhoven is in de tunnel onder de treinen door een viertal sensoren geplaatst. Daarmee legden natuurkundigen van de plaatselijke TU, zes maanden lang van vijf miljoen stationsgangers vast hoe ze elkaar passeren. Daarvan liepen 9000 keer twee voetgangers rechtstreeks op elkaar af. Veertig keer leidde dat tot een fysieke aanvaring.

Om die botsing te voorkomen, blijkt dat je zodra je binnen 1,4 meter van een ander dreigt te komen, je pad verandert om je ‘comfortzone’ vrij te houden. Helaas is er geen antwoord op of je dan het best naar links of naar rechtst uitwijkt. Een eenduidige oplossing zou welkom zijn, zeker voor de mensen met 'stoepstress'.

In Eindhoven is gemeten dat ongeveer één op de duizend mensen zelfs rechtsomkeert maakte (mogelijk door stoepstress overmand) en de tunnel aan dezelfde kant verliet als waar die was binnengekomen.

Zullen we het hier maar gewoon oplossen dan? Rechts mensen, altijd uitwijken naar rechts. Dan hebben we nooit meer dat ongemakkelijke dansje nodig om elkaar te passeren en blijven we veilig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Social media vol met dezelfde oproep: 'Blijf thuis'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Officiële NL-Alert-app voor iOS en Android uitgebracht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore