Ga naar de inhoud
Tech

Apple onderuit na keiharde tegenvaller in iPhone-verkopen

Een Chinese Apple-gebruiker. Beeld © AFP

Apple is gisteravond in de nabeurshandel hard onderuit gegaan nadat het bedrijf bekendmaakte dat het de verwachtingen voor het afgelopen kwartaal flink naar beneden heeft moeten bijstellen. Het bedrijf wist veel minder iPhones te verkopen in China dan gehoopt.

De definitieve kwartaalcijfers komen pas over een paar weken naar buiten, maar in een brief schreef topman Tim Cook gisteren al dat aandeelhouders zich op moeten maken voor een grote tegenvaller.

De omzet komt naar verwachting uit op 84 miljard dollar. Eerder ging Apple er nog vanuit dat er een omzet van 89 tot 93 miljard dollar geboekt zou worden. Het aandeel kelderde in de nabeurshandel op Wall Street met ruim 7,5 procent.

Zorgenkind: iPhone

Het grote zorgenkind voor Apple is het vlaggenschip: de iPhone. De tegenvaller wordt volledig veroorzaakt door slechtere verkoopcijfers van de telefoons. Voor het grootste deel komt dat door veel minder verkopen in China.

De Chinese economie groeide de laatste maanden veel minder hard dan daarvoor en het techbedrijf wijdt een groot deel van de iPhone-malaise daaraan. Ook noemt Cook de handelsoorlog tussen de VS en China als een van de factoren die het bedrijf parten speelt.

Gevoelig voor handelsspanningen

Vermogensbeheerder Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management benadrukt dat Apple veel gevoeliger voor de handelsoorlog is dan andere techgiganten als Amazon of Facebook. "Apple boekt zo'n 20 procent van de omzet in China, en kan daar dus hard worden geraakt."

Maar ook in ontwikkelde markten ging het minder goed dan gehoopt. De upgrades van eerdere iPhone-modellen werden minder verkocht dan gedacht en consumenten kopen minder toestellen omdat er minder korting op smartphones wordt gegeven bij abonnementen.

"Uit de presentatie van Tim Cook bleek dat ook de omruil van oude voor nieuwe modellen tegenvalt. Consumenten houden de hand op de knip, mede omdat die nieuwe modellen erg duur zijn", aldus Tuch.

AEX opent lager

De AEX is de dag ook niet al te best begonnen. In de eerste minuten van de handel verloor de belangrijkste graadmeter in Amsterdam ruim 1,1 procent. Ook de andere belangrijke Europese beurzen openden in de min.

Overal verliezen toeleveranciers van Apple aan waarde en ook de aanhoudende zorgen over de shutdown van de Amerikaanse overheid spelen de beurzen parten.

Apple's kopieergedrag in de smartphonewereld

02:11
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl