Ga naar de inhoud
Precies op tijd

Windows 10 is eindelijk populairder dan Windows 7

Beeld © AFP

Na ruim drie jaar beschikbaarheid heeft Windows 10 een groter marktaandeel dan Windows 7, een jaar voordat de ondersteuning stopt.

Dat blijkt uit cijfers van marktanalist Net Applications. In december had Windows 10 een marktaandeel van 39,22 procent, terwijl Windows 7 een aandeel van 36,9 procent had op de markt voor besturingssystemen voor desktops. Microsoft wilde Windows 10 in eerste instantie binnen drie jaar op 1 miljard apparaten hebben draaien, maar dat doel werd al snel bijgesteld.

Windows Phone bleek een flop en dus kon Microsoft smartphones schrappen uit zijn prognoses voor Windows 10. Het besturingssysteem draait inmiddels wel op ruim 700 miljoen apparaten, waaronder pc's, tablets en zelfs de Xbox One. Microsoft had in de begindagen van Windows 10 moeite om het besturingssysteem aan de man te krijgen.

Slecht imago Windows 8

Met Windows 8 zette Microsoft vol in op touchscreens, maar dat bleek niet populair. Gebruikers misten bekende onderdelen zoals het Start-menu en vonden de nieuwe interface verwarrend. Met Windows 10 bracht Microsoft de update die veel gebruikers wel wilden, met een opgefrist maar wel bekend uiterlijk. Door het slechte imago van Windows 8 waren veel gebruikers echter bij Windows 7 gebleven, en heeft Microsoft Windows 10 een tijdje gratis aangeboden aan bestaande gebruikers.

Microsoft stopt op 14 januari 2020 met de ondersteuning van Windows 7. Het systeem krijgt dan geen updates meer, ook geen beveiligingsupdates.

Grote
Lees ook:
Grote Windows 10-update nu voor alle pc's beschikbaar