Tech

Oprichter wil techbedrijf Layar terugkopen: het is een mooie kans

31 december 2018 15:58 Aangepast: 31 december 2018 16:21
Raimo van der Klein wil zijn AR-bedrijf terugkopen.

Direct na oprichting in 2009 groeiden de bomen tot aan de hemel voor het Amsterdamse internetbedrijfje Layar. Met internationale media-aandacht en een geschatte waarde van 60 miljoen euro kon het niet stuk. Toch wel, want het moederbedrijf is onlangs failliet gegaan. Layar-oprichter Raimo van der Klein is nu een reddingsactie gestart.

Het is allesbehalve een rustige kerstvakantie voor techondernemer Raimo van der Klein. Hij heeft krap een maand de tijd om geld op te halen. Daarmee wil hij zijn geesteskind Layar, een augmented realitybedrijf, terugkopen uit de boedel van moederbedrijf Blippar dat halverwege deze maand faillissement aanvroeg.

Funda en Hyves de eerste klanten

Layar heeft een mobiele browser ontwikkeld waarmee gebruikers visuele lagen, oftwel 'layars', via een mobiele telefoon over de werkelijkheid kunnen leggen. Zo krijgen ze extra informatie zien. Van der Klein richtte het bedrijf in 2009 samen met twee compagnons op. Van der Klein was ceo.

Layar was een van 's werelds eerste augmented reality-bedrijven. "Iedereen vond het interessant wat we deden. De hele wereld keek mee", herinnert Van der Klein zich. Hun eerste klanten waren Funda, ING, Hyves, Univé en Tempo-Team. Die betaalden allemaal 10.000 euro.

Een Indiër en een Chinees

"Onze eerste 'layar' hebben we voor 18.000 euro laten maken, door een Indiër en een Chinees. In drie maanden waren ze klaar", vertelt Van der Klein.

Layar had een droomstart. Een maand na de lancering schreef The New York Times een artikel over de Nederlandse startup. En weer een paar maanden later hadden ze het eerste miljoen van een investeerder op de bank staan. "Op het hoogtepunt werd ons bedrijf gewaardeerd op 60 miljoen euro."

Raimo van der Klein: AR is hot Raimo van der Klein: AR is hot

Voor een appel en een ei verkocht

Toch ging het mis voor Layar. Het lukte in de jaren na de oprichting niet om winst te maken. In 2012 besloot Van der Klein om plaats te maken voor een andere ceo. "We hadden iemand nodig met een operationele focus." Van der Klein trok zich terug en behield wat aandelen.

Het mocht niet baten. Investeerders wilden niet meer instappen. Van der Klein weet niet waarom dat was. Hij had inmiddels 'geen zicht meer op de politiek' van het bedrijf. In 2014 werd Layar, met 30 man in dienst, 'voor een appel en een ei' verkocht aan concurrent Blippar uit het Verenigd Koninkrijk.

Geld en slagkracht

Volgens de oprichter was de techniek van Layar geavanceerder, maar had Blippar meer geld en slagkracht vanwege een aantal grote klanten. De verkoop was een pijnlijk moment voor Van de Klein.

Een exact bedrag wil hij niet noemen, maar hij bevestigt dat het om een 'paar miljoen' ging. Een bedrag dat in schil contrast staat met de waardering van 60 miljoen drie jaar daarvoor. Zelf schoot Van der Klein financieel niks op met de verkoop. "Na de zoveelste investeringsronde waren mijn aandelen flink verwaterd."

Verlieslatende unicorn

De verkoop aan Blippar heeft Layar niet veel goeds gebracht. De Britse voormalige unicorn draaide afgelopen jaar tientallen miljoenen verlies en ging deze maand over de kop. De boedel wordt half januari verkocht aan de hoogste bieder.

Van der Klein, die vorig jaar ook al eens poogde om Layar terug te kopen, ziet kansen. "Het kind wordt nu met het badwater weggegooid vanwege mismanagement. Zonde, want augmented reality is nog steeds hot."

De ondernemer signaleert dat vooral de techgiganten, zoals Apple, inspelen op augmented reality, maar een onafhankelijk platform ontbreekt volgens Van der Klein. Een plek waar ontwikkelaars zelf kunnen bepalen hoe ze data weergegeven willen hebben.

Veel geld nodig

Van der Klein schrijft deze weken een plan voor Layar en zamelt geld in om tijdens de veiling een bod te kunnen doen. Hij heeft tot 11 jauari. Zijn voorkeur gaat uit naar het kopen van Layar én moederbedrijf Blippar. Maar daar is veel geld voor nodig.

"Ik heb nu acht investeerders, maar ik ben er nog niet om een goed bod te doen", zegt hij. Hoeveel geld hij nodig denkt te hebben en hoeveel er al is toegezegd, wil hij niet zeggen. 

Gemotiveerde mensen

Van der Klein is ook bezig met het samenstellen van een nieuw team. Hij hoeft niet opnieuw zelf ceo te worden van Layar. "Ik wil intrinsiek gemotiveerde mensen, die zelf ook ideeën hebben wat we met het platform kunnen gaan doen", zegt hij.

Er zullen meer kapers op de kust zijn voor Layar en Blippar, beseft Van der Klein. "Het is een mooie kans, maar lukt het niet, dan niet", besluit hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van