Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Drugs

Armband waarschuwt bij overdosis

28 december 2018 13:52 Aangepast: 28 december 2018 14:00

Studenten van Carnegie Mellon University hebben een armbandje ontwikkeld voor drugsgebruikers die een overdosis vrezen.

Het armbandje, de HopeBand geheten, produceert een alarmgeluid en een rood knipperlicht op het moment dat het een te laag zuurstofgehalte van het bloed detecteert. Ook verstuurt de HopeBand een sms met de gps-gegevens van de drager naar een contactpersoon.

Die waarschuwingen moeten ertoe leiden dat er tijdig naloxon kan worden toegediend bij gebruikers van heroïne of andere opioïden. Naloxon zorgt ervoor dat de ademhaling na een overdosis weer op gang komt en dat de gebruiker ontwaakt.

Naalden

De HopeBand controleert het zuurstofgehalte in het bloed door met behulp van ledjes licht op de huid te schijnen. Als het apparaatje veranderingen detecteert in de lichtabsorptie van de huid kan dat duiden op een overdosis.

De studenten van Carnegie Mellon University hebben de wearable nog niet getest op echte gebruikers, maar laboratoriumtesten zijn volgens hen hoopgevend. Ze willen het armbandje nu gratis gaan verspreiden onder verslaafden, bijvoorbeeld via posten waar het mogelijk is om naalden in te wisselen. Bij succes zou de HopeBand later voor 16 tot 20 dollar verkrijgbaar moeten zijn.

Veel meer doden door overdosis

Met de armband spelen de studenten in op een treurige ontwikkeling. In de Verenigde Staten vielen in 2016 al drie keer zoveel doden als gevolg van een overdosis als in 1999 – onder meer omdat het gebruik van zware pijnstillers sterk is toegenomen. Inmiddels overlijden er jaarlijks meer dan 70.000 Amerikanen aan een overdosis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie op bezoek bij kopers van drugs op darkweb

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore