Middenmeer

Google mag datacenter in Noord-Holland bouwen

27 december 2018 11:16 Aangepast: 27 december 2018 15:22
Beeld © ANP

Google mag in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon een groot datacenter bouwen. Het serverpark komt op een perceel van 70 hectare.

Google vroeg op 28 mei van dit jaar een vergunning aan voor de bouw van het datacenter, op 19 november werd dir door de gemeente Hollands Kroon toegekend. Dat meldt Hollands Kroon Actueel. Het gaat om toestemming voor de bouw van een serverpark op een perceel van het Agriport A7-terrein in de Middenmeer.

Nu de vergunning is toegekend, mag Google direct beginnen met het bouwen van zijn datacenter. Het is niet bekend wanneer het bedrijf daadwerkelijk met de bouw begint, al moet de bouw volgens de vergunning binnen zes maanden starten. Google is niet het eerste grote techbedrijf dat servers op het Agriport-terrein vestigt. Microsoft heeft ook al een datacenter op het terrein, dat speciaal is ingericht op grote bedrijfspanden met veel energiebehoefte, zoals kassen en distributiecentra.

Google opende in 2016 een datacenter in de Groningse Eemshaven. Begin dit jaar maakte Google bekend dat het 500 miljoen euro uittrekt om dat datacenter uit te breiden. Het Groningse serverpark van Google meet 4,5 hectare en heeft tot nu toe zo'n 400 banen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoe groot een eventueel Noord-Hollands datacentrum moet worden, en hoeveel banen het moet opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: Google heeft de slimste spraakassistent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van