Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'Trump wil Chinese Huawei en ZTE verbannen van Amerikaanse markt'

27 december 2018 09:01 Aangepast: 27 december 2018 09:03
Donald Trump Beeld © AFP

President Donald Trump wil volgend jaar de noodtoestand uitroepen om bedrijven in de Verenigde Staten zo te verbieden om apparatuur van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE te gebruiken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen.

Met die maatregel zou Trump de twee Chinese telecomgiganten definitief uit de Amerikaanse markt willen weren. De Verenigde Staten beschuldigen de bedrijven ervan dat ze werken in opdracht van de Chinese overheid en dat hun apparatuur gebruikt wordt voor spionage.

Volgens de bronnen van Reuters overweegt de regering-Trump al acht maanden om deze stap te zetten. Als de maatregelen in januari van kracht wordt, zou het ministerie van Handel bedrijven verbieden om apparatuur van buitenlandse telecombedrijven 'die een significant gevaar voor de nationale veiligheid' te kopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump verbiedt gebruik Huawei en ZTE door overheid

Vooral plattelandsproviders de pineut

De maatregel zal zich waarschijnlijk officieel niet richten op de twee Chinese bedrijven, al zal het in de praktijk wel tegen Huawei en ZTE gericht zijn, volgens de bronnen van Reuters. Er wordt nog gewerkt aan een tekst.

Netwerkbedrijven die op het platteland in de Verenigde Staten actief zijn, zijn de grootste klanten van Huawei en ZTE. Zij zijn bang dat ze straks hun werk niet kunnen doorzetten. Kleinere providers maken vaak gebruik van de apparatuur van de Chinese bedrijven omdat die goedkoper is.

Waarschuwingen van inlichtingendiensten

Trump heeft eerder stappen gezet tegen Huawei en ZTE. In de zomer van dit jaar ondertekende hij een wet die het gebruik van de technologie van de twee bedrijven door de Amerikaanse overheid verbiedt. Dat verbod geldt ook voor bedrijven die werken voor de overheid.

Het verbod volgt op waarschuwingen van verschillende inlichtingendiensten dat het gebruik van apparatuur van Huawei en ZTE spionage door de Chinese overheid mogelijk zou maken. Volgens de Verenigde Staten bestaat er het risico dat de Chinezen via een achterdeurtje in de apparatuur kunnen spioneren. 

'Misplaatst en ongrondwettelijk' 

In een reactie noemde Huawei de wetgeving van deze zomer 'ineffectief, misplaatst en ongrondwettelijk'. Volgens het bedrijf zal het verbod ten koste gaan van de innovatie in de telecomsector en leiden tot hogere internetkosten voor Amerikaanse consumenten en bedrijven.

Huawei is een belangrijke leverancier van apparatuur voor mobiele netwerken. In Nederland is het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het netwerk van T-Mobile. Dat heeft geen plan om afscheid te nemen van Huawei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet Nederland verdacht Huawei ook in de ban doen? 'Niet naïef zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore