Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Spionagestation Burum

Kabinet: verhuizen afluisterpark nodig door 5G

24 december 2018 11:14 Aangepast: 21 januari 2019 20:12
Beeld © ANP

Het kabinet onderzoekt of het afluisterpark van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het Friese Burum naar het buitenland kan worden verplaatst.

Dat is nodig omdat het niet samengaat met de toekomstige 5G-netwerken die voor supersnel mobiel internet gaan zorgen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de frequentieband die het afluisterstation gebruikt om satellietcommunicatie te onderscheppen niet samengaat met 5G. Ze gebruiken namelijk dezelfde 3,5 GHz-band en dat zal leiden tot ''ernstige hinder".

Omdat binnen Nederland geen plaats is, wordt de mogelijkheid bekeken (een deel van) het satellietstation naar het buitenland te verplaatsen. Een speciale gezant gaat bij de beoogde partnerlanden ''draagvlak creëren" voor de verplaatsing. In het eerste kwartaal volgend jaar wordt duidelijk of het gaat lukken om het afluisterstation te verplaatsen.

Satellietcommunicatie

Het afluisterpark onderschept sinds 2005 met twee grote en negen kleine schotels satellietcommunicatie. Het levert volgens Defensie ''onmisbare informatie op, cruciaal voor de nationale veiligheid". Ook is het heel belangrijk voor de cybercapaciteit, die steeds belangrijker wordt.

Frequentieveilingen

De Tweede Kamer wil dat er haast wordt gemaakt met de komst van de 5G-netwerken. Het voornemen is om in 2020 een werkend 5G-netwerk te hebben. De eerste veiling voor 5G-frequenties vindt in de komende anderhalf jaar plaats. Het gaat dan eerst om onder andere de 700 MHz-band, die minder geschikt is voor de hoge 5G-snelheden. 

De 3,5GHz-band wordt belangrijker voor 5G. De eerste veiling van frequentieruimte in die band vindt volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken eind 2021 of begin 2022 plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Afluisterpark inlichtingendiensten moet wijken om invoering 5G

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brussel maant kabinet: vertraging invoering 5G dreigt

ANP/Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore