Ga naar de inhoud
Juridische strijd

Apple haalt iPhones uit Duitse winkels na patentvonnis

Apple haalt de iPhone 7 en iPhone 8 uit zijn eigen winkels in Duitsland na een uitspraak van de rechter in München. Die oordeelde donderdag dat Apple inbreuk maakt op patenten van chipfabrikant Qualcomm.

Apple zegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Duitse rechter. Voorlopig haalt het bedrijf zijn iPhone 7 en iPhone 8 uit de vijftien Apple Stores in Duitsland. Beide iPhone-modellen blijven zolang het beroep loopt wel beschikbaar op 4300 andere locaties in Duitsland. Ook de nieuwe iPhone XS, XS Max en XR blijven in Duitsland verkrijgbaar, want die toestellen vallen niet onder de uitspraak.

De rechtbank in München besloot donderdag tot het verkoopverbod van de twee iPhone-modellen. Apple moet Qualcomm ook een schadevergoeding betalen. De chipmaker moet eerst een garantie van 668 miljoen euro betalen om de procedure over het handhaven van het verkoopverbod te kunnen starten. Die borg is nodig om het verkoopverlies van Apple te compenseren als een hogere rechter besluit het huidige vonnis ongeldig te verklaren.

De patentinbreuk gaat over een technologie voor efficiënt stroomgebruik die iPhones gebruiken in chips voor draadloze communicatie afkomstig van toeleverancier Qorvo. 

Chinees verkoopverbod

Eerder deze maand verbood een Chinese rechter ook de import en verkoop van meerdere iPhone-modellen vanwege inbreuk op Qualcomms patenten. Het gaat om de iPhone 6S tot en met de iPhone X.

Apple bracht deze week een software-update uit die er voor zou kunnen zorgen dat de iPhones in China in de verkoop mogen blijven. China is de grootste smartphone-markt ter wereld.

Juridische strijd

Apple en Qualcomm zijn sinds eind vorig jaar verwikkeld in een juridische strijd over licentievoorwaarden die in verschillende landen wordt uitgevochten. Qualcomm meent dat Apple zijn technologie gebruikt zonder daarvoor voldoende af te dragen. Omgekeerd beschuldigt Apple de chipontwerper ervan zijn dominante marktpositie te misbruiken om te hoge vergoedingen te vragen. 

Apple:
Lees ook
Apple: updates in China vanwege dreigend iPhone-verbod