Privacy

Amazon stuurt man 1700 stemcommando's van een ander

20 december 2018 16:19 Aangepast: 20 december 2018 16:31

Een Duitse Amazon-klant heeft na een verzoek om inzage in zijn gegevens ruim 1700 geluidsopnames van een Amazon-speaker van een andere gebruiker ontvangen.

De Duitser vroeg in het kader van de Europese privacyregelgeving inzage in de gegevens die Amazon van hem bijhoudt. Bedrijven moeten inzage geven in alle data die ze van Europese gebruikers hebben verzameld.

De man kreeg van Amazon een bestand als download aangeboden waarin zijn gegevens zouden staan, maar na het openen bleken er ook 1700 geluidsopnames van een Amazon Echo bij te zitten, schrijft het Duitse computertijdschrift c't. Opvallend, want de man heeft zelf helemaal geen Echo-speakers en gebruikt Amazons spraakassistent Alexa niet.

'Een menselijke fout'

Het tijdschrift kreeg de opnames van de man en kon aan de hand van de audiobestanden herleiden van wie die afkomstig waren. Het was ook duidelijk dat de man meerdere Echo-speakers had, in ieder geval in zijn woonkamer, slaapkamer en badkamer. Ook was soms een vrouwelijke huisgenoot te horen.

Volgens Amazon gaat het om een geïsoleerd geval, die het gevolg is van een menselijke fout. Het bedrijf heeft contact opgenomen met de slachtoffers en maatregelen genomen om het proces voor de data-inzage te verbeteren. Ook is de fout aan de Duitse autoriteiten gemeld.

Goedmakertje: twee Echo-speakers

Het slachtoffer wiens Echo-opnames per ongeluk werden gedeeld, krijgt van Amazon als goedmakertje een gratis Prime-account en twee Echo-speakers. Het is niet duidelijk of de man zich nog op zijn gemak voelt met de meeluisterende speakers van Amazon in huis.

Het is niet voor het eerst dat Amazon blundert met zijn spraakgestuurde Echo-speakers. Eerder dit jaar werd bekend dat de privé-gesprekken van een Amerikaans echtpaar ongemerkt werden doorgestuurd naar de werknemer van de man.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon Echo stuurde gesprekken door naar collega

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

24 Amazon-medewerkers in ziekenhuis door fout robot

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van