Geen zzp'ers

Uber moet Britse chauffeurs als werknemer behandelen

20 december 2018 11:52 Aangepast: 20 december 2018 14:13

Taxidienst Uber heeft in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rechtszaak verloren. Volgens het Londense Court of Appeal moet Uber zijn chauffeurs wel degelijk als werknemers behandelen.

Uber moet zijn Britse chauffeurs daarom ook het minimumloon gaan betalen en daar bovenop vakantiegeld.

Daarmee is een beroep van Uber tegen een eerder vonnis van een lagere rechter verworpen. Uber zal zijn juridische strijd nu voortzetten door naar het Britse Hooggerechtshof te stappen, heeft een woordvoerster laten weten.

Dreigende claims

De zaak kan grote consequenties hebben. Er zijn duizenden Britse Uber-chauffeurs. Velen van hen zullen waarschijnlijk met claims komen, als Uber in al het juridisch gesteggel aan het kortste eind trekt.

De situatie in Groot-Brittannië is niet zomaar te vergelijken met die in andere landen, waar ook wordt geklaagd over de werkomstandigheden en het lage loon. Een Franse rechter oordeelde eerder dit jaar bijvoorbeeld dat Uber geen transportdienst is, maar een intermediair. Uber zou daarom niet kunnen worden gezien als werkgever van zijn chauffeurs. Het Franse tribunaal liet daarbij meewegen dat een Uber-chauffeur vrij is om te bepalen wanneer hij rijdt en ook ritten kan weigeren.

Zzp'ers

Uber-chauffers werken als zzp'er, en bepalen zelf of en wanneer zij werken. Toch vinden critici dat Uber de chauffeurs met onder meer het beoordelingssysteem dwingt om op bepaalde tijden te werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Honderden Uber-taxichauffeurs rijden onder valse naam'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van