Slaapbank 2.0?

Dankzij 4D-printing verandert deze stoel in een bed

01 september 2019 18:20 Aangepast: 01 september 2019 18:20

Onderzoekers van de TU Delft maken met 4D-printing materialen die van vorm veranderen. Zie je die in de toekomst ook in je eigen huis terug?

De 4D-print van onderzoekers van de TU Delft is een robotisch geprinte chaise longue die vervormbaar is tot een bed en weer terug. Of de persoon nu ligt of zit, de druk van het gewicht zorgt ervoor dat de ligbank van vorm kan veranderen. Blijkt die Netflix-serie toch een beetje slaapverwekkend of heb je een logé, dan tover je je luie stoel om in een bed.

"Het shape-change mechanisme wordt geactiveerd door het gewicht op de achterkant van de stoel," aldus Arwin Hidding van de vakgroep Robotic Building (faculteit Bouwkunde). In dit project wordt variabele stijfheid gebruikt om multifunctionaliteit te maken, zodat voorwerpen zich kunnen aanpassen afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

De verandering van vorm wordt gerealiseerd door de combinatie van variatie in materiaalverdeling en het gebruik van zogenoemde thermoplastische elastomeren (TPE). Als dit materiaal boven zijn smeltpunt komt, kan het in een andere vorm worden gebracht, zonder dat het zijn elasticiteit verliest. Door de TPE kan de vorm van de chaise longue ook weer worden teruggebracht in de oorspronkelijke harde structuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van