Ga naar de inhoud
Tech

Facebook aangeklaagd om privacyschandaal met Cambridge Analytica

Facebook-ceo Mark Zuckeberg. Beeld © Getty Images

Facebook heeft de eerste grote rechtszaak aan zijn broek vanwege het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De procureur-generaal in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft besloten het bedrijf te vervolgen.

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat het campagnebureau Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers van Facebook.

Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Kenners denken dat de affaire Facebook wel eens duur kan komen te staan. Meerdere autoriteiten doen onderzoek naar de zaak.

Gegevens doorverkocht 

Facebook was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf komt steeds meer onder vuur te liggen in verband met privacy. Deze week schreef The New York Times dat de onderneming partijen als Microsoft, Amazon, Spotify en Netflix samenwerkingen aanbood waarbij die bedrijven ongemerkt namen en contactgegevens van Facebook-vrienden van gebruikers konden inzien.

Facebook ontkende later in een reactie die beweringen en stelde andere bedrijven nooit toegang te hebben gegeven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van die personen.

'Facebook
Lees ook
'Facebook gaf andere techgiganten toegang tot gebruikersgegevens'
'Delen
Lees ook
'Delen privédata via like-knop Facebook mag niet in EU'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl