High-tech couture

Deze beha is gemaakt met software en 3D-technieken

24 augustus 2019 15:11 Aangepast: 24 augustus 2019 16:49

De beha's en onderbroekjes van het label Ari van Twillert zijn high-tech lingerie.

In haar atelier in Rotterdam maakt Ari van Twillert 's werelds eerste ondergoed dat met 3D-technologie wordt geproduceerd. Er wordt gebruik gemaakt van 3D-scanning, 20.000 datapunten, 3D-printen en handwerk. De eerste beha gemaakt door software-engineers op maakt gemaakte 3D-beha.

De beha is het werk van de aan de TU Delft afgestudeerde ontwerper Lidewij Vera Arí van Twillert. Ze beweert dat haar beha iedereen zó perfect past dat hij tot 0,1 mm nauwkeurig zit. Een verademing als je weet dat 80 procent van de vrouwen de verkeerde maat beha draagt, als gevolg van dat ieder merk zijn eigen pasvorm en maatvoering heeft. Bij Ari van Twillert is de maat voor elke klant specifiek.

Hoe kom je aan zo’n op maat gemaakte beha uit de eerste collectie Fundamentals? Met geïnteresseerden wordt een afspraak gemaakt voor een 3D-bodyscan. Dat kan in het atelier, of op verzoek op locatie. Dan wordt met de klant een keuze gemaakt uit ontwerpen en materialen. Vervolgens gaat de gescande informatie naar de software-developer.

De 3D-geprinte ondersteuning (de Curvearis) wordt gemodelleerd en berekend door de software en daarna door een gespecialiseerd Nederlands bedrijf geprint. De beha zelf wordt genaaid volgens traditionele technieken in het atelier van Arí van Twillert in Rotterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Big data levert de beste beha

Big data levert de beste beha

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van