Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Privacy

'Delen privédata via like-knop Facebook mag niet in EU'

19 december 2018 16:29 Aangepast: 19 december 2018 16:33
Beeld © iStock

Websites mogen in de Europese Unie pas gebruikersdata delen via de like-knop van Facebook als de gebruiker daar toestemming voor heeft gegeven.

Dat schrijft advocaat-generaal Michal Bobek in een advies (pdf) aan het Europees Hof van Justitie. Het hof buigt zich over een Duitse rechtszaak die door bezoekers is aangespannen tegen de Duitse webwinkel Fashion ID. Net als veel websites heeft Fashion ID een like-knop van Facebook op zijn pagina's staan.

Via die knop worden het gedrag en de persoonsgegevens van bezoekers automatisch doorgestuurd naar Facebook. De Duitse aanklagers vinden dat de webwinkel zo mede-verantwoordelijk is voor ongeoorloofde gegevensverwerking, aangezien de bezoekers nooit om toestemming is gevraagd.

Advocaat-generaal Bobek is het met die klacht eens. Hij stelt dat sites in de EU niet zomaar gegevens van bezoekers via de knop mogen laten doorsluizen naar Facebook.

Precedent

De rechter van het Europese Hof moet nog een oordeel vellen in de zaak. Daarbij is het advies van de advocaat-generaal niet bindend, maar vaak wordt het door de rechter wel opgevolgd.

Als hoogste rechterlijke macht in de EU scheppen uitspraken van het Europese Hof vaak een precedent voor vergelijkbare zaken. Als de rechter het advies van Bobek volgt, kan het dat sites in de toekomst toestemming aan gebruikers moeten vragen voor het inschakelen van de like-knop van Facebook, zoals dat nu ook al het geval is bij tracking cookies die je surfgedrag volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Facebook gaf andere techgiganten toegang tot gebruikersgegevens'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

‘Miljoen Nederlanders verwijderen Facebook-app’

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore