Langste autonome rit

'Ex-Uber-medewerker rijdt in zelfrijdende auto dwars door VS'

19 december 2018 15:09 Aangepast: 19 december 2018 15:08

De omstreden oud-Uber-medewerker Anthony Levandowski zegt in een zelfrijdende auto dwars door de VS te zijn gereden.

Als het verhaal van Levandowski klopt, gaat het om de langste rit ooit in een zelfrijdende auto. De technicus zegt zijn zelfrijdende rit op 26 oktober te zijn gestart bij de Golden Gate Bridge in San Francisco en vier dagen later te zijn aangekomen bij de George Washington Bridge in Manhattan in New York. Dat deed hij in een zelf aangepaste Toyota Prius, voorzien van camera's, computers en vrij normale kaarten.

Levandowski wilde met de rit de technologie van zijn nieuwe bedrijf Pronto AI demonstreren, schrijft hij. Het systeem van Pronto is niet bedoeld als volledig zelfrijdend systeem en is ook niet gericht op consumentenauto's. Het wordt ontwikkeld voor vrachtwagens en werkt als een combinatie van cruise control, rijbaanondersteuning en precrash-systeem.

Systeem voor vrachtwagens

Het systeem heet Copilot en is er om vrachtwagenchauffeurs het rijden makkelijker en vooral veiliger te maken. De technologie werkt alleen met een chauffeur achter het stuur. Levandowski zat tijdens zijn rit ook steeds achter het stuur, maar reed alleen zelf naar tankstations langs de weg.

Rechtszaak tussen Uber en Waymo

Levandowski werd bekend door de rechtszaak tussen taxidienst Uber en Google-zusterbedrijf Waymo. De technicus werkte eerst bij Waymo, dat al jaren werkt aan zelfrijdende auto's. Toen Levandowski overstapte naar Uber om daar aan autonome voertuigen te werken, zou hij bedrijfsgeheime informatie over de werking van zelfrijdende auto's hebben meegenomen.

Die techniek zou volgens Waymo bij Uber gebruikt worden voor de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtwagens. Uber wist volgens Waymo van het stelen van de bedrijgsgeheimen. Eerder dit jaar schikten Uber en Waymo, en sindsdien werkt Uber niet meer aan zelfrijdende vrachtwagens.

Zelfrijdende Uber-auto's

Wel heeft Uber deze week in de staat Pennsylvania weer toestemming om zijn zelfrijdende auto's op de openbare weg te testen. Eerder dit jaar veroorzaakte een autonome testwagen van Uber een dodelijk ongeluk, waarna een onderzoek werd ingesteld en Uber stopte met het testen van zijn zelfrijdende technologie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelfrijdende auto's in VS op de weg gepest en belaagd: 'Mensen zijn bang'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore