Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Schermen vallen uit

Jaguar erkent softwarefout in elektrische I-Pace

18 december 2018 17:59 Aangepast: 14 januari 2019 16:08

De eerste elektrische Jaguar wordt geplaagd door software-problemen. Bij een deel van de auto's vallen de schermen spontaan uit, terwijl de radio doorspeelt, zelfs als de auto op slot staat. Jaguar werkt aan een software-update die de problemen moet fixen. - Update: probleem is opgelost.

Eigenaren van de Jaguar I-Pace meldden de afgelopen weken problemen met de schermen op de middenconsole van de nieuwe elektrische auto. Die schermen vallen soms helemaal uit, waarna systemen als navigatie, verwarming en media niet meer te gebruiken zijn. Het probleem is ook bekend bij Jaguar Land Rover Nederland, zegt woordvoerder Aldo van Troost tegen Bright. "De laatste software-update is de oorzaak. Daar zit een bug in. Op dit moment wordt er gewerkt aan een oplossing, die deze week nog beschikbaar zou moeten zijn."

De dealers van de elektrische auto's hebben opdracht gekregen nieuwe auto's waarin de bug voorkomt nog niet uit te leveren totdat de software-update geïnstalleerd kan worden. "Het probleem komt voor bij een specifieke batch auto's" vertelt Van Troost. Niet alle I-Pace-rijders hebben problemen met het scherm. De getroffen chauffeurs kunnen wel rijden en laden, maar de verwarming en radio blijven totdat de nieuwe update verschijnt, vastzitten in één stand.  

Wel op kenteken gezet

"De auto's met dit probleem worden wel geregistreerd en op kenteken gezet, maar nog niet aan de klant uitgeleverd", aldus Van Troost, die benadrukt dat levering doorgaat voor i-Paces die de bug niet hebben. Volledig elektrische auto's die voor 31 december op kenteken worden gezet genieten nog van de gunstige bijtellingsregeling waarbij het gehele aankoopbedrag onder de 4% bijtelling valt. In 2019 is alleen de eerste €50.000 onderdeel van die regeling.

Fabrikanten van elektrische auto's willen hierdoor zoveel mogelijk auto's op kenteken zetten voor het einde van dit jaar. 

De Jaguar I-Pace kwam in juli van dit jaar op de markt in Nederland. De sportieve SUV heeft een 90 kWu-accu, die goed is voor een actieradius van 400 kilometer.

Update - Dezelfde week nog zijn de meeste auto's voorzien van een over-the-air-update die de problemen opgelost heeft. Een klein aantal auto's moest naar de garage om de problemen te verhelpen. Nieuwe Jaguars hebben fabriek-af de software met de update. 

Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal voor meer video's over elektrische auto's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elektrische versie klassieke Jaguar in productie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Getest: de elektrische Jaguar I-Pace

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore