Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geniaal gebouw

Dit huis door toparchitect Hadid is als een ruimteschip

24 augustus 2019 13:07

Architect Zaha Hadid bouwde haar enige woonhuis voor de Russische James Bond.

Een ruimteschip dat geland is in de heuvels, zo wordt dit spectaculaire huis omschreven. Als een verkeerstoren steekt het Capital Hill Residence boven het Barvikha-woud bij Moskou uit. Het huis is ontworpen door de vorig jaar overleden starchitect Zaha Hadid. Het is het enige woonhuis dat ze heeft ontworpen.

De Russische James Bond, zo noemde Zaha Hadid haar opdrachtgever projectontwikkelaar Vladislav Doronin. Bond zou jaloers zijn op dit huis dat op een smalle poot 20 meter boven de boomtoppen uitsteekt. Het huis vertoont de voor Zaha Hadid kenmerkende futuristische stijl met gebogen metalen vlakken. Geen enkel deel is hetzelfde, wat haar werk zonder computer onmogelijk maakt.

De woning telt 2650 vierkante meter en bevat een sauna, zwembad, sportclub en zelfs een nachtclub. En wat er dan bovenin in de cockpit van dat huis zit? De slaapkamer, zodat je bij het ontwaken meteen 360 graden zicht over het woud hebt. Dat hij wakker wordt met enkel uitzicht op de blauwe lucht was zijn enige eis.

Bondski is tevreden: “Het ambitieuze gebouw is het bewijs van haar genialiteit.” Vanaf de eerste schets was hij verkocht. “Ze heeft het perfecte bewoonbare sculptuur gemaakt.”

Het eerste bouwwerk van Zaha Hadid in Nederland is de vleugel van het Groninger Museum die ze in 1990 opleverde. Ze ontwierp voor Den Haag een nieuw Dans- en Muziekcentrum dat nog gebouwd moet worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore