Ga naar de inhoud
Tech

Zuur voor bitcoinbezitters: Belastingdienst peilt waarde op 1 januari 2018

Vorig jaar hadden bitcoinbezitters mazzel, maar de cryptovrucht heeft dit jaar waarschijnlijk een zure nasmaak. Je moet komend jaar belasting betalen over de waarde van je bitcoins op peildatum 1 januari 2018. De koers lag toen een stuk hoger dan nu, maar dat maakt voor de Belastingdienst niet uit.  

Als je meer dan 30.000 euro aan vermogen hebt moet je daarover vermogensbelasting betalen. Met dat eigen vermogen heb je rente ontvangen, omdat je spaart of belegt. Dat is ook een vorm van inkomen en dus moet je daar belasting over betalen. 

Hoeveel geld op peildatum?

Als je spaargeld of beleggingen in bitcoins of andere cryptovaluta hebt vallen die ook onder box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. "Wij behandelen cryptovaluta op dezelfde manier als buitenlandse valuta zoals dollars, of edelmetaal", legt een woordvoerder van de Belastingdienst uit.

Daarbij kijkt de dienst niet naar de werkelijke omvang van je vermogen, maar naar je vermogen op 1 januari, de zogenoemde peildatum. Wat had je op de eerste dag van het jaar waarover je je belastingaangifte invult? 

Voor bitcoinbezitters pakte dat over 2017 goed uit. Op 1 januari 2017 was de bitcoin veel minder waard dan eind vorig jaar. Nu liggen de zaken anders. 

Rekenvoorbeeld met 5 hele bitcoins

Op 1 januari 2018 vertegenwoordigde een bitcoin een waarde van ruim 11.000 euro. Nu is dat rond de 3.000 euro. Vandaag zit de munt weer een beetje in de lift, maar het verschil met de peildatum is nog altijd groot. Dat is ongunstig voor bitcoinbezitters.

 

De
Koers
De bitcoin, 365 dagen en -17.000 dollar later: 'De echte storm komt nog'

Stel, je hebt het hele jaar 2018 vijf hele bitcoins gehad. Dan moet je bij je aangifte dus opgeven dat je afgerond 56.000 euro aan vermogen had. Daarvan is 30.000 vrijgesteld. Dat betekent dat je over die 26.000 euro die overblijft vermogensbelasting moet betalen. 

Die 26.000 euro valt uiteen in twee delen: een spaardeel en een beleggingsdeel. Van het spaardeel verwacht de belastingdienst 0,36 procent rendement. Over het beleggingsdeel 5,38 procent. Dat leidt tot de berekening hierboven. Over wat je 'verdiend hebt' met je vermogen betaal je 30 procent belasting.

Het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen is met 157 euro misschien nog wel te overzien. Toch is het een tikkeltje zuur als je naar de werkelijke waarde van die vijf bitcoins op 17 december 2018 kijkt: ongeveer 15.000 euro. Daarmee zit je ruim onder de grens van 30.000. 

Niet opgeven?

Hoe controleert de Belastingdienst of jij je cryptomunten wel waarheidsgetrouw hebt opgegeven? Dat is het geheim van de smid. "Wij doen om strategische redenen geen mededelingen over onze controlestrategie", zegt de woordvoerder van de Belastingdienst.

Maar wie zijn vermogen aan cryptovaluta niet of verkeerd opgeeft riskeert een boete van 300 procent, benadrukt hij. Net als investeren in bitcoin is dat dus niet zonder risico. 

Zoveel
Belasting
Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen