Tech

Guess krijgt boete van bijna 40 miljoen voor geoblocking

17 december 2018 13:07 Aangepast: 17 december 2018 13:32
Beeld © Getty Images

Kledingmerk Guess krijgt een boete van bijna 40 miljoen euro van de Europese Commissie voor het opleggen van advertentie- en verkoopbeperkingen aan detailhandelaars. Het Amerikaanse bedrijf probeerde zo te voorkomen dat EU-consumenten in een andere lidstaat artikelen kochten en hield de prijzen kunstmatig hoog.

​​​​​​Guess verbood winkeliers contractueel om online te adverteren en over de grens te verkopen. Volgens de Commissie zijn dergelijke distributie-overeenkomsten een geval van geoblocking en in strijd met de Europese concurrentieregels.

Prijzen kunstmatig hoog gehouden

De boete is de helft van wat het bedrijf normaal zou moeten betalen. De Commissie reduceerde het bedrag omdat het bedrijf een aantal andere advertentiepraktijken opbiechtte die ook in strijd zijn met EU-regels.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging): "Met deze overeenkomsten kon de onderneming kunstmatig hoge prijzen in stand houden, vooral in Centraal- en Oost-Europese landen. Daarom straffen we Guess voor dit gedrag.'' De EU-regels voor geoblocking zijn op 3 december van kracht geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van