Ga naar de inhoud
Tech

De bitcoin, 365 dagen en -17.000 dollar later: 'De echte storm komt nog'

Beeld © Getty

Precies een jaar geleden tikte de bitcoin 20.000 dollar aan. Het was het hoogtepunt van een wekenlange cryptohype. Maar zo veel als de bitcoin begin 2018 waard was, zo laag lijkt de koers van de munt het jaar te eindigen. RTL Z blikt met drie 'believers' terug op het afgelopen bitcoinjaar en kijkt naar de toekomst van cryptovaluta.

Journalist Mark Koster had de daling niet zien aankomen

"Ik ben niet teleurgesteld, maar wel verrast." Journalist Mark Koster schreef een boek over de bitcoin en verscheen wekenlang als deskundige in menig tv- en radioprogramma. Ook wij vroegen hem begin dit jaar naar de munt, die toen al in een neerwaartse spiraal zat.

Hij voorspelde toen met zekerheid dat de bitcoin eind dit jaar weer 15.000 dollar waard zou zijn. Koster is dan ook verrast dat de waarde op dit moment schommelt rond de 3000 dollar. "Ik heb het onderschat", geeft hij toe.

Financieel gezien is hij er niet slechter van geworden. Zijn boek heeft inmiddels een derde druk en zelf stapte hij op tijd uit. "Ik ben een paar keer uitgestapt toen die zo hoog stond. Daarna niets meer gekocht."

Overigens zegt dat volgens hem niets over zijn vertrouwen in bitcoin, cryptomunten en blockchaintechnologie. "Ik ben misschien naïef, goedgelovig, maar ik omarm het met alle liefde."

Koster is ervan overtuigd dat blockchaintechnologie uiteindelijk een belangrijke manier wordt in het veilig opslaan van digitale data. Hij vindt het, achteraf gezien, dan ook jammer dat er vorig jaar een hype ontstond met het doel om enkel geld te verdienen. "Al heb ik die eurotekens zelf ook wel een beetje gehad."

De journalist hoopt stiekem dat de koers van de munt verder daalt, zodat de bitcoin weer een project wordt van de idealisten, die blijven werken aan het bancaire systeem van de toekomst.

Kort
Cryptocurrency
Kort & krachtig: de bitcoin is here to stay

Blockchainondernemer Robert Reinder Nederhoed verwacht dat cryptovaluta ooit leidend worden

Dat een koers van 20.000 dollar niet houdbaar zou blijven, dat had Robert Reinder Nederhoed wel verwacht. Nederhoed zit sinds het eerste uur in crypto en heeft er zelfs een bedrijf omheen gebouwd.

En hoewel hij erkent dat het wel een hype was vorig jaar, is de spectaculaire daling zoals in het afgelopen jaar ook voor hem een verrassing.

Wil bitcoin, of welke cryptomunt dan ook, ooit de belangrijkste valuta op de wereld worden, dan moet er nog een hoop gebeuren. De munt moet door zo veel mensen gebruikt worden, dat een relatief kleine groep instappers niet kan zorgen voor enorme koersstijgingen, legt hij uit. Nederhoed verwacht dat er een moment komt dat de bitcoin stabiel genoeg is. "Maar het is een kwestie van geduld hebben."

Het moment dat bitcoin de rol van de huidige euro overneemt, zou volgens hem zo maar kunnen komen in een volgende eurocrisis. "De situatie in Italië. Mensen gaan om zich heen kijken. De euro is niet veilig."

Zijn eigen digitale muntencollectie heeft hij rond het hoogtepunt een beetje opgeschud. "Ik heb bitcoin omgewisseld naar andere cryptomunten en een klein beetje op mijn hypotheek afgelost. Natuurlijk ben ik ook gevoelig voor de koers", geeft Nederhoed toe. "Ik ben geen echte hodl'er, nee."

Hodl
Lees ook:
Hodl maar word geen baghodler anders ben je #rekt: cryptojargon uitgelegd

Bitcoinminer en ondernemer Jonas Harrewijn gooide zijn businessmodel om

Toen we vorig jaar langsgingen bij Jonas Harrewijn vertelde hij dat hij net fulltime voor zichzelf begonnen was als verkoper van miningmachines. Dat zijn een soort computers waarmee bitcoins gedolven kunnen worden.

Wie rekenkracht inzet, wordt beloond met gratis bitcoins. Maar die rekenkracht kost heel veel elektriciteit. Pas bij een hoge koers wordt minen winstgevend. En dat was vorig jaar het geval. 

"We hebben gigantische contracten binnengehaald begin dit jaar. Ondanks dat de koers aan het zakken was, bleven mensen investeren", vertelt Harrewijn. Maar in juni werd duidelijk dat minen niet meer rendabel was. Een groot deel van zijn klanten vertrok. Aan de verkoop van machines verdient hij nog maar een fractie.

"Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat het een vluchtige business is. Daarom heb ik de kosten zo laag mogelijk gehouden. Ik heb nooit vast personeel in dienst gehad, maar altijd zzp'ers ingehuurd", zegt Harrewijn. 

Toch heeft hij nog net zo veel vertrouwen in cryptovaluta als vorig jaar. Precies de reden dat hij bezig is met het bouwen van een eigen crypto exchange. Dat is een website waar bitcoins en andere munten gekocht en verkocht kunnen worden.

Harrewijn verwacht dat er over een paar jaar heel veel dagelijkse dingen via blockchain geregeld worden. Misschien komt de euro wel met een eigen cryptomunt, vraagt hij zich hardop af. "Het was vorig jaar chaos. Maar de echte storm moet nog losbarsten."

Minen
Cryptocurrency
Minen in Nederland duur? Cryptofarms lopen als een trein
Bron: RTL Z / Gert-Jan Verstegen